Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

ev media-logo

 

Μια αγκαλιά για τους ηλικιωμένους. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Τρίτης Ηλικίας στο ΚΑΠΗ του δήμου Καρπενησίου

Αφιερωμένο στα «τιμημένα γηρατειά» ήταν το πρωινό της περασμένης Δευτέρας (2/10) στο ΚΑΠΗ του δήμου Καρπενησίου, όπου διοργανώθηκε εκδήλωση για την Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας.

kaph-ekdilosi11

Μια όμορφη γιορτή, με αφορμή την Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, πραγματοποίησε, για τα μέλη του και τους φίλους του, το ΚΑΠΗ του δήμου Καρπενησίου, το πρωί της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου 2017. Ήταν μια εκδήλωση αφιερωμένη στους ηλικιωμένους, στην οποία συμμετείχαν το ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Ανεμώνη» και ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων ΑμεΑ Π.Ε Ευρυτανίας, που μάλιστα προσέφεραν και αναμνηστικά δώρα: η μεν «Ανεμώνη» χάρισε στα μέλη του ΚΑΠΗ ιδιόχειρες ξύλινες εικόνες της Παναγίας της Προυσιώτισσας ενώ ο σύλλογος δώρισε στη δομή μια ξύλινη φιγούρα που αναπαριστά ένα ζευγάρι ηλικιωμένων.

Στο ΚΑΠΗ βρέθηκαν ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ Γεωργία Γκαρίλα και Ταξιάρχης Κουτρομάνος, ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Κλεομένης Λάππας, η περιφερειακή σύμβουλος κα Κατερίνα Καλαντζή, η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ κα Σοφία Ζαλοκώστα κ.α, εκπρόσωποι της Πρόνοιας κ.α. «Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αξιοπρεπής διαβίωση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας μέσα σε ένα φιλικό και στοργικό ευρύτερο περιβάλλον», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος Καρπενησίου.

Η διατροφή στην τρίτη ηλικία

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ομιλία από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο, Ευαγγελία Τάσιου, με θέμα «Διατροφή και τρίτη ηλικία».

«Είναι γεγονός ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου, διότι συμβάλλει στο να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς η διατροφή αποτελεί πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση σε διάφορα νοσήματα. Πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας επιδεινώνονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, από τη φτωχή διατροφή. Συνήθως πρόκειται για ανεπαρκή πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών και νερού», ανέφερε μεταξύ άλλων η εισηγήτρια.

«Προβλήματα υγείας όπως, καρδιαγγειακά, οστεοπόρωση, διαβήτης, ασθένειες των νεφρών, ακόμη και ο καρκίνος», πρόσθεσε η Ε. Τάσιου, «επηρεάζονται από τροφές που καταναλώνονται ή δεν καταναλώνονται συνήθως από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στον αντίκτυπο που έχει η οικονομική κρίση στο πιάτο των ηλικιωμένων: «Εκτός από την ελλιπή ενημέρωση και την κακή επιλογή διατροφής, φαίνεται πως και η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη διατροφή των ηλικιωμένων.

Οι χαμηλές συντάξεις και οι συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών, έχει οδηγήσει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να κάνουν περικοπές και στον τομέα της διατροφής προκειμένου να επιβιώσουν. Έτσι περιορίζουν περισσότερο το επίπεδο της αυτοεκτίμησης τους. Παράλληλα η έκπτωση ορισμένων οργανικών λειτουργιών οδηγεί στη μειωμένη απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, δημιουργώντας επιπλέον κινδύνους».