από την έντυπη έκδοση
Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο S.A.V.E. συμμετέχει το Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Κερασοχωρίου του Δήμου Αγράφων. Αντιπροσωπείες σχολείων από την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Τουρκία επισκέφθηκαν τα Άγραφα και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την υποδοχή, τη φιλοξενία και τις ομορφιές του τόπου. Μαθητές και συνοδοί βρέθηκαν στο Κερασοχώρι, την Παλαιά Βίνιανη, τη Φραγκίστα, την Κρέντη, το Καρπενήσι.
Αξέχαστο θα μείνει στους μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς από την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Τουρκία, το ταξίδι στην Ελλάδα και ειδικότερα στην έδρα του Δήμου Αγράφων, το Κερασοχώρι. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ S.A.V.E. (Surviving Ancient Values of Europe), μετά την επίσκεψη των σχολείων στην Πορτογαλία (Νοέμβριο ’21), αυτή τη φορά τον ρόλο του οικοδεσπότη ανέλαβε το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Κερασοχωρίου. Από τις 28 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2022, συνολικά 16 μαθητές-τριες (ηλικίας 14-17 ετών) και 11 συνοδοί από την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Τουρκία βρέθηκαν στα Άγραφα και ήρθαν σε επαφή με την παράδοση, ήθη και έθιμα του τόπου, τη γαστρονομία. Κυρίως, όμως, έγιναν δέκτες της φιλοξενίας των ντόπιων, σε ένα εγχείρημα που είχε πολλούς συμμάχους και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, όπως λέει στα Ευρυτανικά Νέα η Διευθύντρια του Γυμνασίου-Λυκείου Κερασοχωρίου, Βάσω Σιούτα.
Τι είδαν, τι έκαναν
Οι αντιπροσωπείες των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έφθασαν στην Αθήνα την Κυριακή 27 Μαρτίου και το πρωί της επόμενης ημέρας (28/3), παιδιά και ενήλικες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Ακρόπολη και το ομώνυμο Μουσείο, προτού αναχωρήσουν -με λεωφορείο- για την Ευρυτανία.
Πρώτος σταθμός του ταξιδιού τους στον τόπο μας ήταν το Μουσείο Βουνού του Δήμου Καρπενησίου, όπου οι αποστολές γνώρισαν την ιστορία της ορειβασίας στην Ευρυτανία, τις πιο εμβληματικές μορφές των χειμερινών σπορ και συνειδητοποίησαν ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο «ήλιος και θάλασσα», αλλά είναι και βουνά, ποτάμια, χιόνι -κάτι που θα είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν και τις επόμενες ημέρες στα χωριά των Αγράφων. τρόπο σύγχρονο και διαδραστικό.
Το πρωί της Τρίτης, 29 Μαρτίου, οργανώθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ), με τις αποστολές να γνωρίζουν την ιστορία της Ευρυτανίας με τρόπο σύγχρονο και διαδραστικό.
Κατόπιν, μαθητές και εκπαιδευτικοί αφίχθησαν στο Κερασοχώρι των Αγράφων και το Δημαρχείο, όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος, Αλέξης Καρδαμπίκης. «Συγχαρητήρια στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κερασοχωρίου για την εξωστρέφεια και την πρωτοπόρα-καινοτόμα πρωτοβουλία που γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρυτανία», ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος, ενώ η λιτή εκδήλωση περιλάμβανε και ανταλλαγή δώρων.
Η επίσημη τελετή υποδοχής έγινε, σε κλίμα εγκάρδιο και ζεστό, στο σχολείο, ενώ το απόγευμα οργανώθηκε παράσταση Καραγκιόζη, από τον συνταξιούχο δάσκαλο Γιώργο Αναγνώστου (ερασιτέχνη καραγκιοζοπαίχτη) σε δική του ιστορία με μηνύματα κατά του πολέμου, με υπότιτλους, μουσική & τραγούδι από τους μαθητές του σχολείου. Στη μουσική ήταν η μουσικός του σχολείου, Χριστίνα Κορκοντζέλου, τους υπότιτλους στα αγγλικά ετοίμασε ο Παύλος Αναγνώστου και τους έπαιξε η Ήβα Τσιάμη μαζί με τη εκπαιδευτικό του σχολείου Αντιγόνη Γκορόγια. Η ημέρα έκλεισε με φαγητό, χορό και τραγούδι στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου.
Το πρωί της Τετάρτης, 30 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον ιστορικό οικισμό της Π. Βίνιανης το χωριό της Βίνιανης. Στο μουσείο έγινε παρουσίαση, από μαθητές του σχολείου Κερασοχωρίου, για τα πετρόχτιστα γεφύρια της Ευρυτανίας και στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο χωριό από τον Μανώλη Κοπανάκη, υπεύθυνο του ΚΠΕ Καρπενησίου. Επίσης, το πρόγραμμα περιλάμβανε και επίσκεψη στο Γεφύρι του Μέγδοβα, στο Καραούλι του Κερασοχωρίου και τους καταρράκτες του χωριού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι μαθητές παρακολούθησαν την ελληνική ταινία «Το δέντρο που πληγώναμε» (με αγγλικούς υπότιτλους) και το βράδυ παρατέθηκε γεύμα σε ξενώνα της Κρέντης.
Το πρωί της Πέμπτης (31/3) οι αποστολές από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Τουρκία επισκέφθηκαν τον νερόμυλο και την νεροτριβή στην Ανατολική Φραγκίστα, ενώ στη Δυτ. Φραγκίστα παρακολούθησαν βίντεο με πληροφορίες για τα γεφύρια της Ευρυτανίας, τον νερόμυλο και τη νεροτριβή. Το απόγευμα έγιναν βόλτες και ξεναγήσει στο χωριό από τους συνοδούς, ενώ οι μαθητές στο σχολείο έπαιξαν όλοι μαζί πινγκ πονγκ και βόλεϊ. Το βράδυ, το δείπνο στο γυμναστήριο του σχολείου ήταν προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ενώ ακολούθησαν χοροί, τραγούδια και άφθονο κέφι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες έτρωγαν τα μεσημέρια στη λέσχη του σχολείου, ελληνικά και παραδοσιακά φαγητά: όπως γεμιστά, παστίτσιο, γίγαντες κ.α.
Το πρωί της Παρασκευής (1/4), οι αποστολές αναχώρησαν από το Κερασοχώρι και έφθασαν στο Καρπενήσι, όπου επισκέφθηκαν παραδοσιακό τυροκομείο και είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον τρόπο δημιουργίας της φέτας, της γραβιέρας κλπ. Η επόμενη στάση ήταν στο Μουσείο των Θερμοπυλών, όπου παρακολούθησαν ταινία – αναπαράσταση της μάχης των Θερμοπυλών, αγόρασαν αναμνηστικά και φωτογραφήθηκαν μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα. Το Σάββατο (2/4) οι αποστολές αναχώρησαν για τις χώρες τους.
«Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση του προγράμματος: την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, τον Δήμο Αγράφων, το ΚΠΕ Καρπενησίου, τους κ.κ. Αναγνώστου Γ. , Κουτρομάνο Ηλ. Τσιάμη Ήβα, Αναγνώστου Π., τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λ.Τ. Κερασοχωρίου, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κ.κ. Αντωνίου Μ., Γκορόγια Α., Κορκοντζέλου Χρ., Αθανασόπουλο Π.», σημειώνει η κα Σιούτα.