Ημερομηνία

Έγκυρη γνώση για τη ΔΕΠ-Υ. Xρήσιμα τα συμπεράσματα διημερίδας στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου

Ομιλίες και βιωματικό σεμινάριο για την υποστήριξη και συμπερίληψη ατόμων και μαθητών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με/ή χωρίς Υπερκινητικότητα, πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι

Έγκυρη γνώση για τη ΔΕΠ-Υ. Xρήσιμα τα συμπεράσματα διημερίδας στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου

από την έντυπη έκδοση

ΔΕΠ-Υ σημαίνει «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα» και είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή από τη στιγμή της γέννησης, που επηρεάζει το 9-12% των παιδιών και των εφήβων και το 4% των ενηλίκων. Εκπαιδευτικοί και γονείς από το Καρπενήσι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση από ειδικούς επιστήμονες, σχετικά με την αναγνώριση των πρωτογενών συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ που επηρεάζουν τα παιδιά, και να εκπαιδευτούν σε στρατηγικές παρέμβασης για την αντιμετώπιση μαθητών και εφήβων με ΔΕΠ-Υ στην τάξη, στο σπίτι, στη ζωή.

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Επιστημονική Οικογένεια i-paidi ΑΜΚΕ, την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, τον Δήμο Καρπενησίου και ομάδα επιστημόνων εξειδικευμένων, συνδιοργάνωσαν ενημερωτική και επιμορφωτική διημερίδα-βιωματικό σεμινάριο για την υποστήριξη και συμπερίληψη ατόμων και μαθητών με ΔΕΠ-Υ, με θέμα: «ΔΕΠΥ & ΑΓΧΟΣ: Διαφοροδιάγνωση και Διαχείριση». Οι εργασίες φιλοξενήθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, το Σαββατοκύριακο 18-19 Μαΐου 2024.

Η κατανόηση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ, εξάλλου, είναι το πρώτο βήμα για την αποδοχή της διαταραχής και την αναζήτηση τρόπων διαχείρισής τους. Η ποιότητα ζωής των ατόμων με ΔΕΠΥ και των οικογενειών τους πλήττεται λόγω των θεμάτων που αντιμετωπίζουν στο εκπαιδευτικό, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον. Τα θέματα των ομιλιών ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, τις δυσκολίες και τον στιγματισμό που βιώνει ο μαθητής, ο φοιτητής, ο εργαζόμενος που ζει με ΔΕΠΥ.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ, δηλαδή η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα, θεωρούνται τόσο κοινά στην παιδική ηλικία, που συχνά η διάγνωση παραβλέπετε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα που η ίδια η ΔΕΠΥ προκαλεί στη συμπεριφορά, στην κοινωνική προσαρμογή ή στη σχολική απόδοση, αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν. Έτσι η ΔΕΠΥ παραμένει συχνά αδιάγνωστη ή εσφαλμένα διαγνωσμένη ενώ, ακόμη και όταν γίνεται η σωστή διάγνωση, δεν εφαρμόζεται πάντοτε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο συνδυασμού θεραπευτικών προσεγγίσεων που απαιτεί η αντιμετώπιση της.

Οι ομιλίες

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου (18/5), με χαιρετισμούς από τον π. Κων/νο Μακράκη (εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Καρπενησίου), της Βουλευτή Ευρυτανίας, Τζίνα Οικονόμου, του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, Άρη Τασιό και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Καρπενησίου, Χριστίνα Σβερώνη-Λιάπη.

Αμέσως μετά, η Μαριάννα Λαγουμίδη, Πρόεδρος της Επιστημονικής Οικογένειας i-paidi, Ψυχοπαιδαγωγός, ανέπτυξε το θέμα «Η ΔΕΠΥ υπάρχει γύρω μας: Μαθαίνουμε να την αξιοποιούμε» και η Ευφροσύνη Μπούτου, PhD, Μοριακή Βιολόγος, Υπεύθυνη Έρευνας Επιστημονικής Οικογένειας i-paidi, ανέπτυξε παρουσίαση με θέμα «Κληρονομικότητα και ΔΕΠΥ». Εν συνεχεία, ο Γιάννης Παπανδρέου, Παιδίατρος, Διευθυντής Εφηβικής Υγείας Τζάνειου Νοσοκομείου, παρουσίασε το θέμα: «Η Έγκαιρη Αξιολόγηση της ΔΕΠ-Υ οδηγεί στην πολλά υποσχόμενη ενηλικίωση» και η Αθηνά Τσουμάκη, PhD, Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας ανέπτυξε την εισήγηση: «Πώς και τι θα γίνει το δημιουργικό παιδί μου όταν μεγαλώσει;».

Στις εργασίες της 2ης ημέρας, το πρωί της Κυριακής (19/5), το πρόγραμμα περιλάμβανε εισηγήσεις από τον Χρίστο Μαρκαντώνη, PhD, Οργανωτικό Συντονιστή ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδας, Σύμβουλο Εκπαίδευσης ΠΕ70, με θέμα «Παιδαγωγική Διαχείριση μαθητών με ΔΕΠ-Υ – Διαφοροποιημένη Διδασκαλία», την Αντιγόνη Λυκοκάπη, Προϊσταμένη ΚΕΔΑΣΥ Ευρυτανίας, με θέμα «ΚΕΔΑΣΥ – Παραπομπή και διάγνωση μαθητών με ΔΕΠ-Υ», την Ελισάβετ Βελέντζα, PhD, Προπονησιολόγο με θέμα «Άθληση=τρόπος ζωής στη ΔΕΠΥ» και τον Γιώργο Κυπαρισσιάδη, PhD, Assistant Professor The American College in Greece, σχετικά με το θέμα «Διαφήμιση, Επικοινωνία και ΔΕΠ-Υ». Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με βιωματικό εργαστήριο.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα