16 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ίντερνετ με όρια, για παιδιά και ενήλικες. Χρήσιμα τα συμπεράσματα ημερίδας στο Καρπενήσι, από το Κέντρο “Αλκυόνη” (ΦΩΤΟ)

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα “Εθισμός στο Διαδίκτυο”

από την έντυπη έκδοση

Η σημερινή γενιά παιδιών μεγαλώνει κατακλυσμένη από νέες τεχνολογίες. Πλέον, σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει μια smart TV, υπολογιστής ή λάπτοπ, τάμπλετ, 2-3 κινητά τηλέφωνα -και όλα αυτά είναι συνδεδεμένα στο ίντερνετ. Το διαδίκτυο είναι ένα υπερπολύτιμο “εργαλείο” που προσφέρει απίστευτες δυνατότητες, αλλά η χρήση του, ειδικά από παιδιά και εφήβους, πρέπει να γίνεται με όρους και προϋποθέσεις. Ο εθισμός στο ίντερνετ αποτελεί ένα πολυδιάστατο πρόβλημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί συνεργασία μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και ειδικών.

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης «Αλκυόνη» (22/5), παρουσιάστηκε το θέμα του εθισμού τόσο των παιδιών, όσο και των γονέων στο διαδίκτυο και δόθηκαν συμβουλές αντιμετώπισης του φαινομένου μέσω της συναισθηματικής κάλυψης των παιδιών, της καλής σχέσης και της επικοινωνίας όλων των μελών της οικογένειας και της σωστής εφαρμογής των ορίων στο σπίτι.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε από την Κοινωνιολόγο, Ντάλλα Αγγελική, και την Κοινωνική Λειτουργό, Κουτσοθανάση Ελισάβετ, που αναφέρθηκαν στον ορισμό του εθισμού στο ίντερνετ, στη συνθήκη όπου το διαδίκτυο αποτελεί για το άτομο μεγαλύτερη προτεραιότητα σε σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, την εργασία, την ίδια την καθημερινότητα. Το ίντερνετ, εξήγησαν, δίνει τη δυνατότητα προβολής του επιθυμητού και όχι του πραγματικού, ενώ ανέλυσαν τους επιβαρυντικούς παράγοντες του φαινομένου (μοναξιά, απουσία επίβλεψης, εφηβεία κ.α.), τα «σημάδια» και τις αρνητικές συνέπειες του εθισμού. «Κλειδί», σημείωσαν οι ομιλήτριες, είναι η θέσπιση ορίων χρήσης του ίντερνετ από τα παιδιά, με τους γονείς να οφείλουν να αποτελούν καλό παράδειγμα, επιδεικνύοντας ορθή online συμπεριφορά. Η ενδυνάμωση της αυτονομίας και η ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων, ανοικτών και μη επικριτικών, συμβάλλουν, επίσης, σημαντικά, καθώς η εξάρτηση είναι μια «κραυγή» αποσύνδεσης και μοναξιάς.

Εκτενής και ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν και η παρουσίαση του Δημήτρη Βασιλείου, Υπαστυνόμου Β’ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευρυτανίας, ειδικού σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου. Αρχικά, έδωσε τους ορισμούς για έννοιες που σχετίζονται με το ίντερνετ (υπολογιστές, δεδομένα, smartphones, social media, AI, cookies, GDPR κ.α.), εξηγώντας πως η χρήση του διαδικτύου μπορεί να προσφέρει δύναμη και ευκαιρίες, αλλά μπορεί να εξελιχθεί και σε επικίνδυνη εξάρτηση, προκαλώντας αποξένωση του ατόμου. Η οθόνη δημιουργεί και πρότυπα, σημείωσε, ενώ έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τις διαδικτυακές απάτες και το πόσο εύκολα ο/η καθένας/καθεμιά μπορεί να πέσει θύμα των επιτήδειων. Σημαντική ήταν η αναφορά στο cyber bullying, μάστιγα της εποχής, καθώς και στις περιπτώσεις παρενόχλησης, άσκησης βίας, βιασμών που ξεκινούν μέσα από online συζητήσεις κ.α. Πρόβλημα αποτελεί, επεσήμανε, το γεγονός ότι πολλοί γονείς είναι τεχνολογικά αναλφάβητοι και αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα των παιδιών, παρότι η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα ελέγχου. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος τη συνεργασία μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και ειδικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όσον αφορά στα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, το 90% είναι χρήστες του διαδικτύου και αφιερώνει κατά μέσο όρο 100 λεπτά την ημέρα στο διαδίκτυο, ενώ στους νέους ηλικίας 18-24 ετών η καθημερινή χρήση των social media φτάνει στο 85%. Οι Έλληνες δηλώνουν φανατικοί του mobile internet, με το 88% να περιηγείται μέσω του κινητού σε καθημερινή βάση, ενώ διαρκή άνοδο καταγράφει η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, Ευθυμίου Ιωάννη, για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, καθώς και τη Διευθύντρια Αστυνομικό Υποδιευθυντή, Γιαννιώτη Ολυμπία, και τον Υπαστυνόμο Β΄, Βασιλείου Δημήτρη, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας και τη συνεργασία, καθώς και όλους όσοι παρευρέθηκαν», αναφέρει η «Αλκυόνη» με αφορμή την εκδήλωση.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ