1 Δεκεμβρίου 2021

Ακριβότερο κατά 35% φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ευρυτανία – Στο 1,20€/λίτρο η αρχική τιμή διάθεσης από τα πρατήρια

Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης δεν δείχνει ικανή να αντισταθμίσει το «ράλι» ανόδου στην τιμή του πετρελαίου, απόρροια της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων, το πετρέλαιο άρχισε να διατίθεται, από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, στα πρατήρια του νομού σε τιμές γύρω στο 1,20 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή αυξημένο κατά… 35% (!) σε σύγκριση με πέρυσι -όταν είχε ανοίξει στο 0,875 ευρώ/λίτρο.

Για να γίνει πιο απτό και κατανοητό, πέρυσι τέτοια εποχή, μια οικογένεια που αποφάσιζε να προμηθευτεί 1.500 λίτρα πετρελαίου, κατέβαλε ποσό 1.312 ευρώ. Φέτος, για την ίδια ποσότητα θα χρειαστεί να πληρώσει… 1.800 ευρώ.

Η εκρηκτική άνοδος στις παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου συμπαρασύρει τις τιμές της λιανικής πώλησης σε δυσθεώρητα ύψη· ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για τα νοικοκυριά της Ευρυτανίας.

Οι πρατηριούχοι ζητούν επειγόντως μείωση του ΦΠΑ, ακόμα και κάτω από το επίπεδο του 17% (ισχύει σε Λέρο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω), ώστε να εξισορροπηθεί μέρος των ανατιμήσεων. Θεωρούν ότι η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης δεν επαρκεί και αιτούνται οριζόντια μέτρα, όπως η δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ), υπενθυμίζοντας ότι μέχρι το 2011 ήταν 60 ευρώ/1000 λίτρα, ενώ σήμερα έχει εκτοξευτεί στα 280 ευρώ.

Αυξημένο το Επίδομα Θέρμανσης

Όπως αναφέρουν σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ τους τα Ευρυτανικά Νέα, από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με τρία τέκνα, αυξάνεται τον εφετινό χειμώνα το Επίδομα Θέρμανσης, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Φέτος αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος από τα 220 στα 300 ευρώ, ενώ το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα. Η συνολική δαπάνη για την καταβολή επιδομάτων θέρμανσης θα αυξηθεί σε 168 εκατ. ευρώ (από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Έτσι, οικογένεια με δύο παιδιά στο Καρπενήσι που πέρυσι έλαβε 286 ευρώ, φέτος δικαιούται επίδομα 455 ευρώ -ήτοι αύξηση 59%. Παράλληλα, αυξάνονται τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια για ένταξη στο επίδομα.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση του Επιδόματος Θέρμανσης αναμένεται να ανοίξει τον Νοέμβριο -πιθανόν στις αρχές του μηνός. Φέτος, εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης, που θα κυμαίνεται από 100 ευρώ, κατ’ ελάχιστον, έως και 750 ευρώ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ