26 Νοεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού στην Ευρυτανία. Βροχές από τα ξημερώματα της Τρίτης (27/9), έκτακτο από την ΕΜΥ

Με εναλλαγές νεφώσεων και διαστημάτων ηλιοφάνειας ξεκίνησε η νέα εβδομάδα στην Ευρυτανία, ωστόσο σύντομα ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, με βροχές, μπόρες ή/και καταιγίδες κατά τόπους.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, από αργά το βράδυ της Δευτέρας (26/9) προς τα ξημερώματα της Τρίτης (27/9), από τα δυτικά θα έχουμε αλλαγή του καιρού, με τοπικά αξιόλογα φαινόμενα που σταδιακά θα μετατοπιστούν και σε κεντρικότερα τμήματα. Από νωρίς το πρωί στη δυτική Ευρυτανία θα πρέπει να εκδηλώνονται βροχές και μπόρες, που βαθμιαία θα επηρεάσουν το σύνολο του νομού και θα συνεχιστούν -με μικρότερη ένταση- και την Τετάρτη (28/9).

Για τη μεταβολή του καιρού, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr αναφέρει ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 26/9 οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν έως τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης 27/09. Αναλυτικά, από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 26/09:

– Αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια τμήματα του Ιονίου και της Ηπείρου οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα του Ιονίου, της Δυτικής Στερεάς και πιθανώς της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

– Τα φαινόμενα κατά τόπους στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά θα είναι ισχυρά και είναι πιθανό να συνοδεύονται από μεγάλα ύψη βροχής.

– Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

– Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρωινές ώρες της Τρίτης 27/09 κατά την εκδήλωση καταιγίδων σε τμήματα του Ιονίου καθώς και σε παράκτια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς υπάρχει πιθανότητα για ανεμοστρόβιλους.

– Μικρή πιθανότητα υπάρχει για εκδήλωση μικρού χαλαζιού σε τμήματα του Ιονίου.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά την διάρκεια της Δευτέρας 26/09 έως το μεσημέρι της Τρίτης 27/09 και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου.

Έκτακτο από την ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, όπου αναφέρει τα εξής:

«Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς μέρος της κακοκαιρίας με το όνομα BOGDAN που επηρεάζει την Ιταλία, θα κινηθεί προς την περιοχή μας. Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη (27/9/2022) θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους: α. Το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος από τα ξημερώματα και μέχρι το απόγευμα και β. Η δυτική Στερεά και πιθανόν η βορειοδυτική Πελοπόννησος από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ