23 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ανάλυση Sky News: Η υποστήριξη των συμμάχων του Ισραήλ δεν είναι πλέον δεδομένη

Όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, είπε ότι ήλπιζε πως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθούσαν το παράδειγμά του. Μέχρι στιγμής, δεν το έχουν κάνει.

Υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή ρητορικής στις περισσότερες δυτικές πρωτεύουσες απέναντι στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του, καθώς η φρίκη της εκστρατείας του στη Γάζα διαπερνά τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων του κόσμου.

Τα αιτήματα ότι το Ισραήλ πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου έχουν γίνει όλο και πιο επίμονα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην απελπιστική κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας, καθώς οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) λένε ότι είναι προπύργια της Χαμάς.

Ωστόσο, παρά τις φωνές τόσο από το δρόμο όσο και από όλο το πολιτικό φάσμα, η κυβερνητική πολιτική στη Δύση παραμένει σε μεγάλο βαθμό δεσμευμένη, προς το παρόν, στη βραχυπρόθεσμη, κρατούσα έννοια της ανθρωπιστικής παύσης.

«Όλοι θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα προς μια κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μονόπλευρο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong.

«Η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά ομήρους, η Χαμάς εξακολουθεί να επιτίθεται στο Ισραήλ».

Όπως συνεχίζει το Sky News, για τους αμάχους στη Γάζα, οι ανθρωπιστικές παύσεις είναι απλώς ένας τρόπος παράτασης της αγωνίας τους. Η βοήθεια που μεταφέρεται για σύντομες, τετράωρες περιόδους – μια αχτίδα ανακούφισης που δεν μπορεί να ικανοποιήσει την τεράστια ανθρωπιστική ανάγκη – προτού συνεχιστούν οι μάχες, οι βομβαρδισμοί και η τρομερή αιματοχυσία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν βρει παγκόσμια απήχηση με τον τρόπο που έχουν βρει. Αποτελούν μια επείγουσα και απόλυτα κατανοητή ανθρώπινη απάντηση στη θέα των αιμόφυρτων μωρών που γκριζάρουν από τη σκόνη των ερειπίων, στην κλιμάκωση του αριθμού των νεκρών αμάχων που είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, στα δάκρυα, τις κραυγές και την απελπισία του λαού της Γάζας.

Αποσιωπούν επίσης την ανησυχία του Ισραήλ ότι οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός συμφωνηθεί πριν οι IDF επιτύχουν, ή τουλάχιστον πλησιάσουν, τον διακηρυγμένο στόχο τους να εξοντώσουν τη Χαμάς, θα δώσει χρόνο στους τρομοκράτες να ανασυνταχθούν και να αναβαθμιστούν.

Προς το παρόν, οι προσπάθειες για την εξασφάλιση έστω και μιας περιορισμένης συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων εμποδίζονται τόσο από την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών όσο και από την εσωτερική πολιτική πίεση στο Ισραήλ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής της CIA William Burns και ο David Barnea, ο ομόλογός του στην υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ Mossad, συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Χαμάς στη Ντόχα για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία περιορισμένης απελευθέρωσης ομήρων με αντάλλαγμα μια παρατεταμένη παύση των μαχών. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέχρι στιγμής, φέρεται να έχει απορρίψει τέτοιες προτάσεις.

Πηγή: SkyNews

Διαβάστε επίσης:

Στελέχη του ισραηλινού στρατού μιλούν στην ΕΡΤ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βρήκε όπλα της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα — «Πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Νετανιάχου – Ερντογάν

Εγκρίθηκε το ψήφισμα της Μάλτας στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη Γάζα – Ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των παιδιών

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ