4 Δεκεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Αναβιώνει η φρίκη στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης ΑμεΑ από τον πατέρα της, σε χωριό της Ευρυτανίας

Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση των Ευρυτανικών Νέων

Δικαστικές εξελίξεις προέκυψαν στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ενός κοριτσιού από τον ίδιο τον πατέρα της, σε χωριό της Δυτικής Ευρυτανίας, κατά το διάστημα 2012-2015. Η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό πήρε αναβολή για τον προσεχή Μάιο, ενώ το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του 59χρονου άνδρα, που παραμένει έγκλειστος.

Το πρωί της Τετάρτης, 10 Φεβρουαρίου, η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω απουσίας της 22χρονης σήμερα κοπέλας με βαριά νοητική υστέρηση, που έχει βρει πλέον καταφύγιο σε οικοτροφείο της Λαμίας. Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, κ. Κωνσταντίνος Πάζιος, μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα, εξήγησε ότι συντρέχουν λόγοι άρτιας ψυχολογικής προετοιμασίας του κοριτσιού, ώστε να καταθέσει στο δικαστήριο όλα όσα αποτρόπαια βίωσε στο σπίτι της οικογένειας, μεταξύ Ιουνίου 2012 και καλοκαιριού του 2015.

Πρωτόδικα, ο 59χρονος άνδρας, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, είχε καταδικαστεί από το Εφετείο Λαμίας με οκτώ (8) χρόνια κάθειρξη για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανικάνου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη, αποπλάνηση ανηλίκου και της γενετήσιας πράξης μεταξύ συγγενών κατ΄ εξακολούθηση.

Πριν από λίγες ημέρες, από την πλευρά του κατηγορουμένου κατατέθηκε αίτημα αποφυλάκισης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, το οποίο δεν έγινε δεκτό από το Δικαστήριο, που απεφάνθη πως δεν συντρέχουν λόγοι ανεπανόρθωτης οικονομικής βλάβης από τον εγκλεισμό του πατέρα, όπως ισχυρίστηκε η υπεράσπισή του. Έτσι, ο 59χρονος θα παραμείνει έγκλειστος στις Φυλακές Τριπόλεως, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση.

Η υπόθεση

Όπως έγραφαν πριν έναν χρόνο τα Ευρυτανικά Νέα (αρ. φύλ, 891/12-2-20), που είχαν ασχοληθεί στο πρωτοσέλιδό τους με το σοβαρό θέμα, η υπόθεση έφθασε στο «Χαμόγελο του Παιδιού» το 2012, ύστερα από καταγγελία γείτονα της οικογένειας. «Το παιδί, περίπου 12 ετών τότε, ήταν υποσιτισμένο, ζούσε σε ένα υπόγειο και δεν το άφηνε καν να βγει έξω, ενώ δεν ήθελε σχέσεις και επαφές με άλλους ανθρώπους, δεν το άφηναν καν να βγει έξω στο χωριό. Είχαμε ένα ιδιόμορφο ‘Κωσταλέξι’», είχε δηλώνει τότε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος κ. Πάζιος.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ευρυτανίας και κατόπιν ερευνών προέκυψαν στοιχεία τέλεσης του αδικήματος, με συνέπεια ο πατέρας του κοριτσιού να παραπεμφθεί για κακούργημα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Λαμίας. Σημαντική λεπτομέρεια της υπόθεσης είναι ότι από το σπίτι της οικογένειας απουσίαζε η μητρική φιγούρα, καθώς η μητέρα του κοριτσιού είχε φύγει από τη ζωή.

Στην πρώτη κατάθεση που έδωσε το παιδί, περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όλα όσα βίωσε. Ειδικότερα, ο 59χρονος σήμερα πατέρας φέρεται να υποχρέωνε την κόρη του να παρακολουθεί μαζί του ερωτικές ταινίες, ενώ στη συνέχεια την υποχρέωνε να του κάνει στριπτίζ πριν προβεί στις αρρωστημένες πράξεις του, «προσβάλλοντας κατ’ εξακολούθηση το προστατευόμενο αγαθό της αγνότητας της παιδικής ηλικίας, της γενετήσιας ελευθερίας και της οικογενειακής τάξης», όπως ανέφερε το δικαστήριο.

Με ψήφους 7-0, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την καταδίκη του πατέρα. Έκανε δεκτό, πάντως, κατά πλειοψηφία (4-3) το αίτημα της συνηγόρου υπεράσπισης του 59χρονου, κ. Σοφίας Σταυράκη, να του αναγνωριστεί ο πρότερος σύννομος βίος, φθάνοντας στη συνέχεια σε ομόφωνη απόφαση για το μέγεθος της ποινής -ήτοι οκτώ χρόνια κάθειρξης. Η έφεση που ασκήθηκε δεν είχε αναστέλλοντα χαρακτήρα. Η υπόθεση θα αναβιώσει ξανά τον προσεχή Μάιο (12/5), στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, κατά την εκδίκασή της σε δεύτερο βαθμό.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ