30 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Αναγνωρίστηκαν οι σπουδές παραδοσιακής μουσικής από το υπουργείο πολιτισμού

Τεράστια τομή για τα ελληνικά δεδομένα σε ό,τι αφορά την παραδοσιακή μουσική αποτελεί η απόφαση της Υπουργού Λίνας Μενδώνη, που αναγνωρίζει και επίσημα το δημοτικό τραγούδι μαζί με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, καθορίζοντας τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Σχολών Παραδοσιακής Μουσικής.

Σύμφωνα με τον Σαμιώτη Γ. Γραμματέα Ωδείων και Μουσικών Σχολών Ελλάδας Πέτρο Παριανό, η πολυπόθητη αναγνώριση των σπουδών Παραδοσιακής Μουσικής , ήρθε μετά από αγώνες πολλών δεκαετιών και ενός πολύχρονου και δύσκολου διαλόγου που έγινε από εργάτες της μουσικής τέχνης με το Υπουργείο Πολιτισμού. Ξεκίνησαν με εισηγήσεις προς το Υπουργείο το 2007 και μετά από επτά χρόνια το 2014, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας από το Υπουργείο και κατέθεσε επιστημονική εισήγηση για αναγνώριση του δημοτικού τραγουδιού και των παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Μετά από πολυετείς προσπάθειες παραγόντων και δασκάλων της παραδοσιακής μουσικής το υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει επίσημα το Δημοτικό Τραγούδι και τα παραδοσιακά μουσικά όργανα,

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, όποιος σπουδάζει κάποιο παραδοσιακό όργανο σε μια μουσική σχολή ή ένα ωδείο ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών με επίπεδα, τάξεις και υποχρεωτικά μαθήματα και μπορεί να λάβει αναγνωρισμένο πτυχίο ή δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου με την αντίστοιχη ειδίκευση.

Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται σπουδές και τίτλοι των καθιερωμένων, ελληνικών παραδοσιακών οργάνων.

Ειδικότερα αναφέρονται:

Το Τμήμα Τραγουδιού και Οργάνων Πανελληνίου και ευρύτερου Ανατολικού ρεπερτορίου που αφορά σπουδές και τίτλους στο Ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι και στα όργανα:

Ούτι, λαούτο, ταμπουράς, μαντολίνο, σαντούρι, κανονάκι, πολίτικη λύρα, πολίτικο λαούτο, βιολοντσέλο, βιολί.

ΑΕΡΟΦΩΝΑ: κλαρίνο, φλογέρα-σουραύλι, τρομπέτα, σαξόφωνο, τρομπόνι.

ΜΕΜΒΡΑΝΟΦΩΝΑ: Παραδοσιακά μεμβρανόφωνα κρουστά, νταούλια, ντέφια, μπεντίρ, τουμπερλέκι.

ΧΟΡΔΟΦΩΝΑ: Κρητική λύρα, Ποντιακή λύρα, λύρα Ανατολικού Αιγαίου, λύρα Θράκης και Μακεδονίας.

ΑΕΡΟΦΩΝΑ: Μακεδονική-θρακική γκάϊντα, νησιώτικη τσαμπούνα, ζουρνάς Μακεδονίας, Θράκης και Στερεάς Ελλάδας.

Το Τμήμα Οργάνων του ειδικού ρεπερτορίου της Νεοελληνικής Λαϊκής αστικής μουσικής αφορά σπουδές και τίτλους στα όργανα: μπουζούκι( τρίχορδο, τετράχορδο, τζουρά, μπαγλαμά: ένας τίτλος για όλες τις υποκατηγορίες), Λαϊκή κιθάρα.

Τμήμα Θεωρητικών: Αφορά σπουδές και τίτλους για την θεωρία της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ