“Ανοιγμα τον Δεκέμβριο, αλλά με προϋποθέσεις”. Η Βάνα Σύψα, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, στα Ευρυτανικά Νέα

Αποτελεί πολύτιμο μέλος της επιτροπής επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς είναι ο “εγκέφαλος” μαθηματικών μοντέλων σχετικά με την πορεία και εξέλιξη της πανδημίας. Η Βασιλική – Αναστασία (Βάνα) Σύψα, με καταγωγή από το Κρίκελλο Ευρυτανίας, παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα Ευρυτανικά Νέα.

Ακούσαμε για πρώτη φορά το όνομά της από τα χείλη του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, κατά την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού, στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Η Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει αναλάβει, εδώ και μήνες, τη μελέτη των μαθηματικών μοντέλων σχετικά με την πορεία, την ανάπτυξη, τη μετάλλαξη, τη συμπεριφορά και τις επιθετικές προθέσεις του κορονοϊού.

Με καταγωγή από την Ευρυτανία, η καθηγήτρια Βάνα Σύψα δέχθηκε με προθυμία να μιλήσει στα Ευρυτανικά Νέα για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, που, σε αντίθεση με το πρώτο «κύμα», έχει περιέλθει -εδώ και λίγο καιρό- σε δεινή υγειονομικά θέση, με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και, δυστυχώς, θυμάτων.

Μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια σημειώνει πως πιθανόν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε μέσα στο Δεκέμβριο «…αλλά με προϋποθέσεις». Μαζώξεις και συναθροίσεις την περίοδο των Χριστουγέννων αποτελούν κίνδυνο, τονίζει και εκτιμά ότι το προσεχές διάστημα θα επέλθει μείωση στα ημερήσια κρούσματα, απόρροια του lockdown.

Παραδέχεται ότι σε μία πανδημία «δεν υπάρχει η τέλεια λύση» και σημειώνει ότι τα μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις κ.α.) θα έχουν διάρκεια για αρκετούς μήνες ακόμα. Παράλληλα, υπολογίζει το πότε θα αρχίσει η έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη και την Ελλάδα και δεν παραλείπει να αναφερθεί στη «δικιά» της Ευρυτανία.

Διαβάστε τη συνέντευξη στα Ευρυτανικά Νέα που κυκλοφορούν

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά