24 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ανοιχτές από το πρωί οι κάλπες. Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στην Ευρυτανία. Μικρά προβλήματα σε τάμπλετ(srt) ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στην Ευρυτανία έχουν στηθεί συνολικά 116 εκλογικά τμήματα, ενώ το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν 29.166 Ευρυτάνες

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στην Ευρυτανία σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας Άρη Τασιό, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχουν κάποια προβλήματα σε μερικά χωριά της Ευρυτανίας με το σήμα στα τάμπλετ ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων(srt)

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της επικράτειας είναι περίπου 9,8 εκατ. ψηφοφόροι, εκ των οποίων για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σχεδόν 400.000 νέοι εκλογείς. Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες που διαμένουν στην αλλοδαπή και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, χθες Σάββατο, στα εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Στην Ευρυτανία έχουν στηθεί συνολικά 116 εκλογικά τμήματα, ενώ το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν 29.166 άνθρωποι (14.820 άνδρες και 14.346 γυναίκες). Το 2015, η εκλογική δύναμη του νομού ανέρχονταν σε 31.615 άτομα· ποσοστιαία, οι απώλειες από το 2015 έως το 2023, αγγίζουν το 8%. 

Η Ευρυτανία, ως ο πιο γερασμένος νομός στην Ελλάδα, διαθέτει το μεγαλύτερο ηλικιακά εκλογικό σώμα σε επίπεδο επικράτειας, καθώς εκτιμάται πως, οι άνω των 60 ετών ψηφοφόροι αποτελούν σχεδόν το 50% της εκλογικής δύναμης. Η εκλογική περιφέρεια της Ευρυτανίας είναι η δεύτερη μικρότερη πανελλαδικά, πίσω μόνο από τη Λευκάδα (28.815 άτομα).

Παράλληλα, ως ιδιαίτερα κρίσιμη και δυνάμει καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου στην Ευρυτανία χαρακτηρίζουν την ψήφο των ετεροδημοτών, τα πολιτικά γραφεία των υποψηφίων του νομού. Σε συνολικά 2.148 ανέρχονται οι Ευρυτάνες εκλογείς που έχουν ενσωματωθεί στους ειδικούς καταλόγους και θα ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, σε δώδεκα εκλογικά τμήματα, αμιγή ή μεικτά.

Επιπλέον, οι νέοι ψηφοφόροι σε επίπεδο ν. Ευρυτανίας είναι συνολικά 901 και σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι 234 εκλογείς 17 ετών, μαθητές (120) και μαθήτριες (110) της Β’ και της Γ’ λυκείου που απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και μπορούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές.

Προβλήματα με τα τάμπλετ

Από το πρωί έχουν παρουσιαστεί κάποια προβλήματα σε απομακρυσμένα χωριά της Ευρυτανίας με τα συστήματα ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων (tablet) που έχει προμηθεύσει το Υπουργείο Εσωτερικών στους δικαστικούς αντιπροσώπους για την άμεση μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά είναι τα χωριά στην Ευρυτανία όπως στη Φουρνά, στην Καρίτσα Φουρνάς, στα Ψιανά, στην Ροσκά, παρουσιάστηκαν προβλήματα με τα συστήματα και τα tablet εξαιτίας του αδύναμου σήματος της κινητής τηλεφωνίας.

Πάντως χαρακτηριστικό είναι ότι ότι κανένα άλλο πρόβλημα δεν αναφέρθηκε στην Ευρυτανία και η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και με κανονική ροή. Να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο έχει διατηρήσει και τον παλαιότερο τρόπο μετάδοσης των αποτελεσμάτων, αυτόν δηλαδή με τα τηλεγραφήματα μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.

Εντωμεταξύ και σε όλη την Ελλάδα παρουσιάστηκαν παρόμοια περιστατικά καθώς δικαστικοί αντιπρόσωποι άργησαν να ενεργοποιήσουν τα συστήματα ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων (srt) με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στη ροή της ενημέρωσης. Για το λόγο αυτό και δεν υπήρξε ενημέρωση νωρίτερα. 

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι τα αρχικά προβλήματα έχουν αποκατασταθεί και δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στη μετάδοση των αποτελεσμάτων το απόγευμα. Ήδη από τις  2 το μεσημέρι άρχισε η πρώτη επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών για το πώς εξελίσσεται η διαδικασία των εκλογών.

 Στις 21:00 το 80% του εκλογικού αποτελέσματος.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ