20 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αντιπυρική περίοδος / Στο Καρπενήσι το πρώτο διοικητικό πρόστιμο από την Πυροσβεστική, για παράνομη καύση – Το ποσό

Πρόστιμο για καύση εντός υπαίθριου χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

από την έντυπη έκδοση

Μια ημέρα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, στο τοπικό πυροσβεστικό δελτίο συμβάντων καταγράφηκε η πρώτη επιβολή διοικητικού προστίμου για παράνομη καύση.

Στις 30 Απριλίου 2024, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή απόφαση των υφυπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία εγκρίνεται η υπ’ αρ. 19/2024 Πυροσβεστική Διάταξη που αφορά στον καθορισμό του τρόπου, του τύπου και της διαδικασίας επιβολής και είσπραξης του διοικητικού προστίμου, της διαδικασίας ένστασης επί αυτού, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 167 του ν. 4662/2020 (Α ́ 27), περί των παραβάσεων των κανονιστικών διατάξεων πυροπροστασίας αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μεταξύ άλλων, η Πυροσβεστική Διάταξη έχει εφαρμογή και στις διατάξεις για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών, καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους, για την εφαρμογή των οποίων είναι αρμόδιο το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού Ευρυτανίας πραγματοποιούν καθημερινές περιπολίες με στόχο την αποτροπή εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών και, στο πλαίσιο εφαρμογής της ανωτέρω υπ’ αρ. 19/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης, πρόσφατα επιβλήθηκε το πρώτο διοικητικό πρόστιμο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Πιο ειδικά, την Πέμπτη, 2 Μαΐου επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1.250 ευρώ σε νεαρό Καρπενησιώτη, που έκαιγε ξερόχορτα, κατά τη διάρκεια εργασιών σε υπαίθρια έκταση στα βόρεια της πόλης.

Σε δελτίο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφέρονται τα εξής: «Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.250 ευρώ, στις 02 Μαΐου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Καρπενησίου, σε ημεδαπό, ο οποίος είχε προβεί σε καύση εντός υπαίθριου χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στο Καρπενήσι Ευρυτανίας».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, οι ποινές για περιπτώσεις εμπρησμού έχουν γίνει πιο αυστηρές, ενώ ειδικά για τους εμπρησμούς εξ αμελείας, από πλημμελήματα έχουν μετατραπεί σε κακουργήματα, ενώ αν οδηγήσουν στην απώλεια έστω και μιας ανθρώπινης ζωής ή σε μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή, τότε προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη και χρηματικών προστίμων μέχρι 200.000 ευρώ. Παράλληλα, στο κομμάτι της πρόληψης, βαρύτητα έχει δοθεί στην επιβολή διοικητικών προστίμων αλλά και στην αυστηροποίηση των προστίμων (από 500 έως 50.000 ευρώ). 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ