26 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Αντιόχεια: Εικόνα ισοπέδωσης – Θλίψη για την κατάρρευση του Ι. Ν Πέτρου και Παύλου

Θλίψη και πόνο προκαλεί η εικόνα της Αντιόχειας που έχει μετατραπεί σε μια πόλη φάντασμα. Ο ελληνορθόδοξος ιερός ναός Πέτρου και Παύλου έχει σωριαστεί σε ερείπια. Στην ύστατη προσπάθεια για την ανεύρεση επιζώντων επιχειρούν τα δύο κλιμάκια της ΕΜΑΚ, ο χρόνος όμως είναι πολύ σκληρός εχθρός .

Από «πάρκο του Παραδείσου», οι ντόπιοι το αποκαλούν πλέον πάρκο της Κόλασης.

Το πολυτελές κτιριακό συγκρότημα στο οποίο έμεναν εύποροι Τούρκοι, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, παρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους.  Ανάμεσα στους αγνοούμενους και ο διεθνής ποδοσφαιριστής Κριστιάν Ατσού. Το ακριβό συγκρότημα με τα 250 διαμερίσματα, είχε κατασκευαστεί το 2013. Ο εργολάβος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από τη χώρα, με προορισμό το Μαυροβούνιο.

Την ίδια στιγμή, οι ελπίδες είναι ελάχιστες για τους απελπισμένους συγγενείς που αναζητούν τους δικούς τους στα ερείπια.

Θλιβερές είναι και οι εικόνες από τον Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια, που δημοσίευσε το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Χαρακτηριστική η φωτογραφία με το πεσμένο καμπαναριό στα χαλάσματα.

Η ιστορική εκκλησία είχε ανακηρυχθεί από την Τουρκία ως προστατευόμενη πολιτισμική κληρονομιά το 2005.

Ιστορικά κτήρια, γέφυρες, ολόκληρες συνοικίες, καταστήματα, οικοδομικά τετράγωνα έχουν καταρρεύσει. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, όπως αυτή η γυναίκα που έχασε 60 μέλη της οικογένειάς της.

Πόνος. Χάσαμε εξήντα συγγενείς, εξήντα… Τί να πω; Έτσι αποφάσισε ο Θεός. Έχουν περάσει έξι μέρες, δεν έχουμε αλλάξει ρούχα. Δεν μπορούμε να δούμε το φως της μέρας. Ανάβουμε φωτιές και περιμένουμε απέξω, δήλωσε η Φιντάν Τουράν.

Αποστολή: Κώστας Καντούρης

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ