14 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

«Αποτέλεσμα απελπισίας το φαινόμενο Κασσελάκη» – «Προχωράμε στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης»: Τι είπε ο Γ. Φλωρίδης στην ΕΡΤ

Στο «φαινόμενο» Κασσελάκη και το αν επηρεάζει την κυβέρνηση αλλά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό με τις ανάλογες παρεμβάσεις στον τομέα της Δικαισύνης αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά.

«Έχω την εντύπωση ότι το φαινόμενο (Κασσελάκη) είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης απελπισίας και μιας εξίσου μεγάλης φαντασίωσης. (…) Λοιπόν, η απελπισία προκύπτει από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Τσίπρα, μετράει από το 2019 μέχρι τώρα έξι ήττες και επίκεινται άλλες δύο σε λίγες μέρες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. (…) Άρα ο κόσμος αισθάνεται μια φοβερή απελπισία απέναντι στην υπόθεση που λέγεται Μητσοτάκης. Η μεγάλη φαντασίωση είναι ότι χάνεις με 8 – 0. Έρχεται ένας τύπος και σου λέει “ξέρεις, εγώ μπορώ να τον νικήσω αυτόν που σας έχει βάλει οκτώ και επομένως η διέξοδός σας είμαι εγώ”. (…) Αυτή η μεγάλη απελπισία του κόσμου αυτού, από τις απανωτές ήττες και τις διαφαινόμενες, οδηγεί σε μία επιλογή η οποία υποτίθεται δεν υπακούει στους συνηθισμένους κανόνες της πολιτικής. Άρα, σου λέει, για να νικήσω κάποιον ο οποίος υπηρετεί την παραδοσιακή πολιτική όπως είναι ο Μητσοτάκης, θα στηρίξω ένα φαινόμενο τέτοιο, το οποίο υπόσχεται ότι θα μετατρέψει ένα πολιτικό κόμμα σε κάτι ασπόνδυλο πολιτικά. (…) Ό, τι έχουμε δει όμως μέχρι τώρα παραπέμπει σε κάτι πολιτικά ασπόνδυλο, το οποίο χρησιμοποιεί την επικοινωνία ως ένα μέσον υπεροχής ή επιβολής. Αλλά ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι όταν συζητούμε για μια χώρα και τη διακυβέρνησή της – διότι περί αυτού πρόκειται, η φαντασίωση λέει ότι ο κ. Κασελάκης θα γίνει πρωθυπουργός. Όμως για να γίνεις πρωθυπουργός πρέπει να πείσεις ότι έχεις ένα σχέδιο για τη χώρα, για τα προβλήματά της. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλα προβλήματα».

Σχετικά με τον η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η εκτίμησή μου είναι ότι πολιτικά είναι πάρα πολύ αδύναμος ο κ. Κασσελάκης για να οδηγήσει τα πράγματα στην ενοποίηση του κατακερματισμένου κεντροαριστερού χώρου, που σημειωτέον έχει ένα σημαντικό ακόμα παίκτη που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Και αν βάλουμε και στον κεντροαριστερό χώρο και το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου, μιλώντας κοινοβουλευτικά, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι ο χώρος αυτός, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η κ. Κωνσταντοπούλου, θα ενοποιηθούν υπό τον κ. Κασσελάκη. (…) Ξεκινάμε από μία εκλογική βάση που αν ενοποιηθεί είναι 30%. Ο Μητσοτάκης πήρε 41%».

Διευκρίνισε, στη συνέχεια το εξής: «Οι άνθρωποι που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές είναι βαθύτατα πολιτικοποιημένοι. Δεν παρασύρονται από βιντεάκια. Έχουν άποψη. για την κοινωνία, για τα προβλήματά της. (…) Αυτοί οι άνθρωποι απέναντι στο φαινόμενο Κασσελάκη μπορώ να πω με σχετική, αν όχι απόλυτη βεβαιότητα, ότι στέκονται απολύτως αρνητικά».

Αναφορικά με το εάν ο κ. Φλωρίδης, θεωρεί πρόοδο για τη χώρα το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αρχηγό έναν άνθρωπο ο οποίος βγαίνει το βράδυ που κερδίζει και ανεβάζει επάνω στο πόντιουμ τον σύντροφό του, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η ελληνική κοινωνία έχει είναι ανεκτική σε κάποια φαινόμενα. Στο επίπεδο δηλαδή των δικαιωμάτων, να αναγνωρίζουμε στον συνάνθρωπό μας να επιλέγει το σύντροφο, τη σύντροφό του, δεν υπάρχει καν θέμα στην Ελλάδα σήμερα, ούτε θα μπορούσε να υπάρξει. (…) Σε ό, τι αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν μας απασχολεί κανένα τέτοιο θέμα».

Τα μέτρα για τη διευκόλυνση των διαδικασιών της Δικαιοσύνης – Ψηφιακός μετασχηματισμός

«Είναι πάρα πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν μέσα από ένα σχέδιο, για να μπορέσει η δικαιοσύνη να εισέλθει οριστικά στον 21ο αιώνα. Τα δομικά προβλήματα της ελληνικής δικαιοσύνης που συζητάμε σήμερα σε τίτλους είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά του 19ου αιώνα. Ό, τι συζητάμε σήμερα σε τίτλους έχουν συζητηθεί τότε. Φτάσαμε όμως να τα έχουμε ακριβώς με τους ίδιους τίτλους σήμερα, γιατί κάτι δεν κάναμε καλά» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Προχωράμε σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, έτσι ώστε τα πράγματα να διευκολυνθούν σε όλα τα επίπεδα και ταυτόχρονα προχωράει και ένα πάρα πολύ δυναμικό σχέδιο ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης».

«Αυτό που εισηγήθηκα εγώ στην κυβέρνηση και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο είναι οι νέοι κώδικες, ο Ποινικός και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο πρωτότυπα, όπως και σε άλλους τομείς, ποινικά συστήματα στον κόσμο. Δηλαδή πρέπει να φανταστείτε ένα έργο με δύο πράξεις. Η μία πράξη λέει ότι υπάρχει μια πρόβλεψη υπερπληθώρα ποινών και η άλλη είναι η μοναδική στην ευρηματικότητα στον κόσμο, ότι οι ποινές αυτές να μην εκτίονται. (…) Διότι πλέον φτάσαμε σε όρια τα οποία η κοινωνία δεν μπορεί να τα ανεχτεί. Άρα η παρέμβαση η δική μας κατά βάση είναι οι επιβαλλόμενες ποινές να μπορούν να εκτίονται αναλογικά βέβαια με τη βαρύτητα και του αδικήματος».

«Πρέπει δηλαδή οι Έλληνες να αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι αυτή η περίοδος ατιμωρησίας πρέπει σιγά σιγά να πάρει τέλος. Ό, τι δηλαδή όταν κάναμε μια παράνομη πράξη, να ξέρουμε ότι θα υπάρχουν συνέπειες» υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ τόνισε υπάρχει σχέδιο για την χωρητικότητα των φυλακών και ακόμη ότι «προσπαθούμε να μαζέψουμε τα σπασμένα από τους Ποινικούς Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με το αν η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ο κ. Φλωρίδης απάντησε: «Σήμερα πολλές φορές ακούω από τους ίδιους τους δικαστές να λένε ότι έχουμε παρεξηγήσει την έννοια της ανεξαρτησίας με την έννοια του ανεξέλεγκτου. (…) Αυτό που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να υπάρξει μια καλύτερη ισορροπία και στο σύστημα. Η νομοθεσία που θα φέρουμε είναι μια νομοθεσία που θα διευκολύνει και το έργο των δικαστών. Αλλά και οι δικαστές πρέπει να κατανοούν σιγά – σιγά ότι οφείλουν να εργαστούν περισσότερο έτσι ώστε τα πράγματα να μη λιμνάζουν. Είναι ένα σύνθετο έργο, θέλει μια συνεννόηση με όλους τους συντελεστές του τομέα, δικαστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς υπαλλήλους».

Για το αν κατέβει στο μέλλον με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, ο υπουργός διευκρίνισε: «Εγώ αυτή τη στιγμή συμμετέχω σε μια κυβέρνηση για να υπηρετήσω ένα σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο στο οποίο πιστεύω. Για να το πω πιο απλά, εάν ήταν πρωθυπουργός ο Σημίτης με τον οποίο υπηρέτησα εγώ και μου έλεγε “Γιώργο, έχω ένα θέμα στη δικαιοσύνη, έχεις ένα σχέδιο;” Φωνάζοντάς με ο Μητσοτάκης να μου πει θα ήθελα να πας εκεί, έχεις κάποιο σχέδιο; Το ίδιο σχέδιο έχω. Δηλαδή είτε το Σημίτης ήταν πρωθυπουργός, είτε ο Μητσοτάκης που είναι τώρα, εγώ για τη Δικαιοσύνη έχω το ίδιο απολύτως σχέδιο. Διότι το σχέδιο αυτό αφορά τη χώρα. (…) Αυτή τη στιγμή υπηρετώ ένα σχέδιο και γράφω τον πολιτικό μου επίλογο. Το γεγονός ότι είμαι απαλλαγμένος από το να είμαι βουλευτής τώρα δεν μπορείτε να φανταστείτε τι απελευθέρωση είναι για να ασκώ τα υπουργικά καθήκοντα».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ