16 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αποφασίστηκαν οι ημερομηνίες του 3ήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου για το Ολοκαύτωμα του Καρπενησίου – Οι προθεσμίες για τις παρουσιάσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη διοργάνωση του σημαντικού συνεδρίου με θέμα “Καρπενήσι, Αύγουστος 1944: 80 χρόνια από την καταστροφή της πόλης - Εθνικές και ευρωπαϊκές διαστάσεις”, που θα αναδείξει άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας.

από την έντυπη έκδοση

Συνεδρίασε πρόσφατα η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου που διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, με την υποστήριξη τοπικών φορέων της Ευρυτανίας, με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα ετών (1944-2024) από τις εκκαθαριστικές επιδρομές των Γερμανών στο Καρπενήσι, γεγονότα που άλλαξαν για πάντα τον ρου της τοπικής ιστορίας και -μέχρι και σήμερα- δεν έχουν αναδειχθεί επαρκώς και με τρόπο επιστημονικό.

Τι αποφάσισαν

Της Οργανωτικής Επιτροπής προεδρεύει ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, τον συντονισμό έχει η Δρ. Μαρία Παναγιωτοπούλου, Προϊσταμένη των ΓΑΚ Ευρυτανίας, την επίβλεψη των οικονομικών του Συνεδρίου έχει ο κ. Γιάννης Παρούτσας, εκ μέρους των Φίλων των ΓΑΚ Ευρυτανίας, τον συντονισμό των εκπαιδευτικών θεμάτων έχει η Διευθύντρια του ΕΠΑΛ Καρπενησίου κα Ροδοθέα Καρφή, εκ μέρους της ΕΛΜΕ, την εποπτεία των συναντήσεων έχει η κα Μαρία Παπαϊωάννου, εκ μέρους του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας, ενώ τις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία έχει αναλάβει ο κ. Γιάννης Δημητρίου, εκ μέρους του Συνδ. Εφέδρων Αξιωματικών.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής συνεδριάζουν τακτικά, καταθέτοντας τις ιδέες των φορέων που εκπροσωπούν και καταρτίζοντας τον σχεδιασμό των βασικών παραμέτρων του Συνεδρίου. Στην τελευταία αυτή συνάντηση, είχαν την ευκαιρία να υποδεχτούν και τον επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τον Καθ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιάννη Σακκά. Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής συναντώνται επίσης με εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών φορέων (Π.Ε. Ευρυτανίας, Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων) χωρίς την βοήθεια των οποίων, η διοργάνωση δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Από κοινού αποφασίστηκε ως τελική ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου, το τριήμερο Παρασκευή 28, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Μαρτίου 2025. Οι επιστημονικές ανακοινώσεις θα έχουν ημερομηνία κατάθεσης μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2024, ενώ παράλληλα θα τρέξουν προγράμματα διδακτικής και πρόσληψης της Ιστορίας, με την ενεργό συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας και των εκπαιδευτικών.

Φιλοδοξία των διοργανωτών δεν είναι μόνο η συμμετοχή υψηλού κύρους επιστημόνων, αλλά και η συμμετοχή των νέων, ειδικά των παιδιών Γυμνασίου-Λυκείου, τα οποία υπό την επίβλεψη του Καθ. της Διδακτικής της Ιστορίας κ. Άγγελου Παληκίδη, θα κληθούν να λειτουργήσουν ως πληροφορητές της Ιστορίας. Να νοιώσουν κομμάτι αυτού που έγινε κάποτε, αλλά κυρίως να νιώσουν την ευθύνη της δημιουργίας μιας διαδικασίας που συντελείται στο σήμερα: ενός σημαντικού επιστημονικού συνεδρίου.

Σε συνομιλία που είχαν τα Ευρυτανικά Νέα με τον κ. Δημητρίου, ενημέρωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συζητήσεις με πολλούς ευρυτανικούς συλλόγους που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη των επί μέρους θεμάτων τοπικής ιστορίας, που σε συνδυασμό με το γενικότερο πλαίσιο θα συνθέσουν το πρόβλημα των καταστροφών πόλεων και σφαγών αμάχου πληθυσμού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως τονίζουν τα μέλη της Επιτροπής, η κεντρική ιδέα του συνεδρίου, θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα, και βασίστηκε σε μια ιδέα της κας Ροδ. Καρφή, η οποία έχει και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών θεμάτων. Προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμες λεπτομέρειες της διοργάνωσης, καθώς θα διοργανωθούν παράλληλα επισκέψεις-ξεναγήσεις σε εμβληματικά τοπόσημα της περιόδου 1942-1944, σημεία καταστροφών, μαχών, σφαγών, μνημεία κτλ. με καταληκτική επίσκεψη στην πολύπαθη κατά τα χρόνια εκείνα Ιερά Μονή Προυσού.

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί όλους όσους έδειξαν και δείχνουν το ζωηρό τους ενδιαφέρον, αναγνωρίζει ότι έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού κόσμου όσο και των Ευρυτάνων εν γένει και αισθάνεται ότι το αποτέλεσμα θα τους δικαιώσει.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ