Απόψε, Κυριακή (22/8), η πιο δημοφιλής πανσέληνος του έτους, η πανσέληνος του Αυγούστου, θα πλημμυρίσει με φως τη νύχτα. Στην Ευρυτανία δεν αναμένεται συννεφιά και έτσι αξίζει να βγείτε για να παρατηρήσετε το ολόγιομο φεγγάρι.
Εξάλλου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά εκδηλώσεις, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο για να απολαύσουν την πανσέληνο. Την Κυριακή 22/8, 120 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό για να θαυμάσει το φεγγάρι. Δεν έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στην Ευρυτανία.
Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Καρπενησίου: “Με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο, σήμερα Κυριακή 22 Αυγούστου 2021,το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 22:00 για να θαυμάσουμε την Επετειακή Έκθεση με τίτλο ‘Το ’21 με τον Χρωστήρα & τη Γραφίδα – Στιγμές της Ιστορίας μας στις τέχνες και στα γράμματα’, το Μουσείο μας αλλά και το ολόγιομο φεγγάρι. Σας περιμένουμε!“.

Το φαινόμενο και η οπτική απάτη
Η πανσέληνος του Αυγούστου θεωρείται από πολλούς η λαμπρότερη και μεγαλύτερη του έτους, κάτι που όμως δεν είναι σωστό, αφού πρόκειται απλά για μια οπτική απάτη. Αυτό επισημαίνει ο Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου, σε δημοσίευση του στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου εξηγεί το φαινόμενο.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη, ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.
Από την άλλη, όντως υπάρχει διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της (δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη) ή στο απόγειό της (στο πιο μακρινό σημείο), κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα. Το πλησιέστερο περίγειο της Σελήνης φέτος θα είναι στις 3 Δεκεμβρίου (356.794 χιλιόμετρα), ενώ το μεγαλύτερο απόγειο ήταν στις 11 Μαΐου (406.512 χιλιόμετρα). Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται η Σελήνη, όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη.
(Με στοιχεία από ethnos.gr, news247.gr)