24 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Από τη Βαρβαριάδα Αγράφων ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα με τα περιλαίμια για την αποτροπή επιθέσεων από λύκους

Από τη Βαρβαριάδα του Δήμου Αγράφων ξεκίνησε η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για την προστασία αιγοπροβάτων από επιθέσεις λύκων.

Όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα, στις 27 Μαρτίου 2024, κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ευρυτανίας, είχε εγκριθεί αίτημα προμήθειας και παραλαβής συστήματος προστασίας κοπαδιών από μεγάλα αρπακτικά, κόστους 8.680 ευρώ. Πρόκειται για συνολικά διακόσια (200) περιλαίμια με ενσωματωμένο υποδοχέα φερομόνης, σύστημα το οποίο λειτουργεί απωθητικά προς επιτιθέμενο λύκο και θα εφαρμοστεί, σε πρώτο στάδιο, σε δύο κοπάδια αιγοπροβάτων.

«Η υλοποίηση ενός καινοτόμου πιλοτικού προγράμματος για την προστασία αιγοπροβάτων από επιθέσεις λύκων, με τη συμμετοχή 2 εθελοντών κτηνοτρόφων και την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ξεκίνησε. Για την εφαρμογή του προγράμματος, τοποθετήθηκαν σήμερα στη Βαρβαριάδα και αύριο στο Μπόστιανο, στα αιγοπρόβατα περιλαίμια με φερομόνες λύκου, για να αποτρέπουν τις επιθέσεις», ενημερώνει ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης. Στη Βαρβαριάδα βρέθηκε σήμερα και η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής & Δασικής Πολιτικής, Κατερίνα Καλαντζή, μαζί με το κλιμάκιο των ειδικών που ανέλαβαν το εγχείρημα.

«Το πρόγραμμα γίνεται στον Δήμο Αγράφων παρουσία και του γαλλικού επιτελείου που απαρτίζεται από τους κ.κ. Stéphane Asikian, Nicolas Sanchez και Christian Ilosa από την Bioassays, καθώς και του κ. Μιχάλη Καψανάκη από την Bioterramar. Η “φωνή” των Αγράφων για την προστασία του τόπου μας και το συμφέρον των κτηνοτρόφων μας, ακούστηκε εκτός συνόρων. Με τη βοήθεια του κ. Μιχάλη Καψανάκη, που είναι ο συνδετικός κρίκος Ελλάδας και Γαλλίας, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που σύμφωνα με τούς Γάλλους επιστήμονες προσφέρει λύση στο πρόβλημα των επιθέσεων των λύκων στα βοσκοτόπια. Σύντομα θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα…», αναφέρει ο Δήμαρχος Αγράφων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ