2 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Από το χώμα, στο πιάτο. Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Καρπενήσι, για μαθητές/τριες Α/θμιας & Β/θμιας (ΦΩΤΟ)

Στόχο τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την γη και την παραγωγική πρακτική και να κατανοήσουν τη σύνδεση της υγείας των εδαφών με την ισορροπία των οικοσυστημάτων και την υγεία του ανθρώπου, έχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Αγροδασοπονίας

Το Εργαστήριο Αγροδασοπονίας και Δασικής Εδαφολογίας του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Καρπενήσι, εκπονεί και υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο «Από το χώμα στο πιάτο».

Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει τους μαθητές σε επαφή με την γη και την παραγωγική πρακτική, ώστε να κατανοήσουν την σύνδεση της υγείας των εδαφών με την ισορροπία των οικοσυστημάτων και την υγεία του ανθρώπου.

Ως πεδίο βιωματικής μελέτης και εκπαίδευσης επιλέχθηκε το συνεργαζόμενο Κτήμα Λεύκα, που εφαρμόζει στην πράξη επί δύο δεκαετίες τις παραδοσιακές πρακτικές της Αγροδασοπονίας στην λεκάνη απορροής του Καρπενησιώτη ποταμού, συνδυάζοντας οπωρώνα, αμπελώνα, εποχιακό λαχανόκηπο και ορνιθώνα, με αρωματικά φυτά και καλλιέργεια μανιταριών μικρής κλίμακας σε έκταση 4 στρεμμάτων.

Το πρόγραμμα δομείται σε βιωματικά ζωντανά εργαστήρια αγροδασοπονίας στον κύκλο των εποχών του χρόνου, καθώς με στοχευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι μαθητικές ομάδες οδηγούνται στο να παρατηρήσουν, καταγράψουν και ερμηνεύσουν, τις αλλαγές που συμβαίνουν στη βλάστηση και στο έδαφος ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις παρεμβάσεις του ανθρώπου-καλλιεργητή.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ