16 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Αυτοκινητόδρομος Ε65 / Πότε παραδίδεται σε κυκλοφορία ολόκληρο το νότιο τμήμα Λαμία-Καλαμπάκα – Δηλώσεις Χρ. Σταϊκούρα (vid)

«Ο Ε65 θα είναι πλήρως ολοκληρωμένος από τις Θερμοπύλες, ουσιαστικά από τη Λαμία, μέχρι την Καλαμπάκα» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Εντός ολίγων ημερών, στις 23 Απριλίου 2024, παραδίδεται στην κυκλοφορία ολόκληρος ο οδικός άξονας από Λαμία έως Καλαμπάκα, σύμφωνα με όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ για τον Αυτοκινητόδρομο Ε65.

Όπως ανέφερε, στις 23 Απριλίου μαζί με τον πρωθυπουργό θα παραδώσουν στην κυκλοφορία όλο τον άξονα από τη Λαμία έως Καλαμπάκα. Συγκεκριμένα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε: «Στις 23 Απριλίου, με τον πρωθυπουργό θα δώσουμε στην κυκλοφορία όλο τον οδικό άξονα μέχρι και την Καλαμπάκα, όχι μόνο το Λαμία – Ξυνιάδα αλλά και το Τρίκαλα – Καλαμπάκα. Ο Ε65 θα είναι πλήρως ολοκληρωμένος από τις Θερμοπύλες, ουσιαστικά από τη Λαμία, μέχρι την Καλαμπάκα».

Αυτή την στιγμή προχωρούν οι τελευταίες πινελιές στις εργασίες και των δύο τμημάτων κυρίως με διαγραμμίσεις,  πινακίδες σήμανσης και φωτισμό που ολοκληρώνουν μια κατασκευαστική περίοδο που για το Λαμία-Ξυνιάδα ξεκίνησε το 2019 και για το υποτμήμα Τρίκαλα-Καλαμπάκα το 2021. Με την παράδοση των δύο τμήματων, αναφέρει το ypodomes.gr, ο αυτοκινητόδρομος Ε65 και το Αθήνα-Τρίκαλα θα διανύεται σε 3 ώρες ασφαλούς και άνετης οδήγησης.

Ο δρόμος σε όλο το μήκος του θα διαθέτει δύο λωρίδες + ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Στην ουσία ο οδηγός θα χρησιμοποιεί την εθνική οδό από την Αθήνα (δηλαδή στη Νέα Οδό) και στην περιοχή της Ανθήλης (περίπου στο 205χλμ) θα εισέρχεται στον οδικό άξονα της Κεντρικής Οδού. Από εκεί θα διανύει περίπου άλλα 110 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει μέχρι την πόλη των Τρικάλων και περίπου 10 ακόμα για να φτάσει στην Καλαμπάκα. Αυτό σημαίνει πως η απόσταση των 325 χιλιομέτρων θα μπορεί να καλύπτεται με συντηρητική οδήγηση σε 3 ώρες και 10 λεπτά.

Οι ταξιδιώτες του Πάσχα με κατεύθυνση προς Φθιώτιδα και Δυτική Θεσσαλία θα έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν σε αυτά τα νέα τμήματα του αυτοκινητόδρομου περίπου 125 χιλιομέτρων και ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, γνωστότερος ως Ε65, θα πάψει να είναι ο “τυφλός” αυτοκινητόδρομος.

Αυτο που παραδίδεται είναι ουσιαστικά η πλήρης ολοκλήρωση του νότιου τμήματος του Ε65  Λαμία-Ξυνιάδα συνολικού μήκους 32,5 χιλιομέτρων αλλά και επιπλέον 10 χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα από τα Τρίκαλα μέχρι την Καλαμπάκα. Τα έργα στο νότιο τμήμα ξεκινούν από την περιοχή της Ανθήλης, πριν την Λαμία (ερχόμενοι από Αθήνα), και καταλήγουν στην αποξηραμένη λίμνη Ξυνιάδα. Να θυμίσουμε πως τα πρώτα 15 χιλιόμετρα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία από το 2020 και απομένουν τα υπόλοιπα 16 χιλιόμετρα που θα ενώσουν δια παντώς τον Ε65 με το εθνικό δίκτυο των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Το μεγαλύτερο τεχνικό έργο στο νότιο τμήμα αποτελεί η Σήραγγα Όθρυος μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων η οποία αποτέλεσε και μια σημαντική πρόκληση κατά την διάρκεια της κατασκευής. Με την λειτουργία της θα είναι μια από τις 10 μεγαλύτερες οδικές σήραγγες της χώρας. Τα έργα στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα με την ολοκλήρωση τους θα κάνουν πραγματικότητα την διαδρομή Αθήνα-Τρίκαλα σε 3 ώρες καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται ο οδηγός να χρησιμοποιεί το δύσκολο οδικό ανάγλυφο στις ανηφόρες μετά τη Λαμία. Δέκα λεπτά περισσότερα θα απαιτούνται για να φτάσει μέχρι την Καλαμπάκα.

Με στοιχεία από ypodomes.gr, ΕΡΤ, Ευρυτανικά ΝΕΑ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ