Σήμερα (15/1) οι αποφάσεις για την αγορά. Άνοιγμα με κανόνες, ζητούν οι έμποροι του Καρπενησίου – Τα σενάρια που εξετάζονται

Την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Επιδημιολόγων για το άνοιγμα της αγοράς, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Ο πρωθυπουργός έθεσε δημοσίως την πρόθεση της κυβερνήσεως. Θα πρέπει να τεκμηριωθεί με στοιχεία στην Επιτροπή, ώστε να πειστούν οι ειδικοί και να πάρουμε το “πράσινο φως”. Ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουμε ετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια τους κανόνες και το σύστημα ώστε με υγειονομική ασφάλεια να δώσουμε “ανάσα” στην αγορά», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στα Παραπολιτικά 90.1.

«Έχουμε συστήσει ομάδα εργασίας και παρακολουθούμε κάθε χώρα της Ευρώπης, πότε άνοιξαν τις αγορές τους, με τι κανόνες και τι επίπτωση είχε αυτό στην εξέλιξη της πανδημίας στη δική τους χώρα» ανέφερε και προσέθεσε: «Έχουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο ευκρινή εικόνα, του πώς και με ποιον τρόπο οι αποφάσεις επηρεάζουν. Έχουμε το σχέδιο, έχουμε βρει τους κανόνες, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και θα πάμε με ασφάλεια εκεί που πρέπει. Δεν θα έχουμε το 100% της λειτουργίας της αγοράς προφανώς, αλλά δεν θα έχουμε και το 100% του κλεισίματος».

Οι έμποροι του Καρπενησίου

Στο Καρπενήσι, όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα, διασώθηκε μόλις το 15% του εορταστικού τζίρου και μόλις 2 στους 10 καταναλωτές ψώνισαν με το click away. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα αποδείχθηκε σκληρή δοκιμασία για την τοπική αγορά, που στηρίζεται σημαντικά στις διαπροσωπικές, φιλικές σχέσεις πελάτη και καταστηματάρχη.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με έντονο το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στον εμπορικό κόσμο για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς οι απολεσθέντες τζίροι των τελευταίων 10 μηνών εγείρουν ζήτημα βιωσιμότητας για μερίδα τοπικών επιχειρήσεων.

Οι έμποροι ζητούν ανοικτά μαγαζιά, με επιβολή περιοριστικών μέτρων, ώστε πρωτίστως να διασφαλιστεί η δημόσια Υγεία. Στην Ευρυτανία εδώ και τρεις εβδομάδες δεν καταγράφονται νέα κρούσματα και οι επαγγελματίες εκφράζουν την άποψη ότι το άνοιγμα των καταστημάτων -με τήρηση αυστηρών κανόνων- δεν θα προκαλέσει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Τα σενάρια στο τραπέζι

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του στον Real fm, τόνισε: «Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε κατ’ ουσίαν τα μέτρα και τους κανόνες που προτείνουμε στην επιτροπή, προκειμένου η επιτροπή να λάβει την απόφασή της, καθότι έχει το μοντέλο. Στο μοντέλο αυτό βάζει την κινητικότητα που δημιουργεί το καθετί. Έχουμε λοιπόν οριστικοποιήσει ότι την Παρασκευή η επιτροπή θα αποφασίσει, αφού λάβει υπόψη όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτά που έχουμε προτείνει εμείς ως πιθανή έναρξη της αγοράς, που είναι το click away, όπως αναφέρθηκε και χθες ο πρωθυπουργός», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

«Μια πιθανότητα υπάρχει να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν και με ραντεβού τα καταστήματα, αυτό δεν είναι σίγουρο όμως. Αυτές οι προτάσεις είναι στο τραπέζι. Το τι θα αποφασίσει η επιτροπή θα πρέπει να το περιμένουμε. Η Παρασκευή είναι η κρίσιμη ημέρα, και κάθε Παρασκευή οι προτάσεις κατατίθενται και από εκεί και πέρα γίνεται συζήτηση και στο τέλος καταλήγουν σε μια πρόταση, που τελικά ο πρωθυπουργός λαμβάνει την απόφαση που ανακοινώνεται στις 6 το απόγευμα από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας» συνέχισε.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, πέραν του click away, συζητείται να λειτουργήσει η αγορά με ραντεβού εντός του καταστήματος. «Πάντα όμως μιλάμε με ραντεβού. Και το click away είναι με ραντεβού και η είσοδος στο κατάστημα θα είναι με ραντεβού με την ίδια διαδικασία που είχαμε περιγράψει. Υπάρχει πρόβλεψη τι κινητικότητα θα δημιουργήσει το κάθε μέτρο που προστίθεται και οι ειδικοί θα αποφασίσουν ποιο μέτρο χωρά», πρόσθεσε.

(με στοιχεία από www.kathimerini.gr και την έντυπη έκδοση των Ευρυτανικών Νέων)

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά