30 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Α. Τσελέντης στο Πρώτο: Να παρέμβει εισαγγελέας για αυτούς που βγάζουν τον κόσμο στα κάγκελα (audio)

Με αφορμή την πληροφορία που διέρρευσε εχθές για προειδοποίηση τσουνάμι και τις προβλέψεις για μεγάλο σεισμό στην Θήβα, ο Άκης Τσελέντης, Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Βγήκε ο Παπαδόπουλος και είπε ότι περιμένουμε τσουνάμι. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και κινδυνολογίες. Όταν έχουμε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το Εθνικό Κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι, έχουμε μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα, παίρνουμε τηλέφωνο τα λιμεναρχεία, είδαμε ότι ήταν το πολύ 10 εκατοστά και δεν μας προβλημάτισε καθόλου».

Και συνέχισε λέγοντας «εγώ δεν μιλάω για το 1 λεπτό δημοσιότητας, αλλά για να πω την αλήθεια στον κόσμο. Δεν μπορεί ένα μέλος της επιτροπής σεισμικού κινδύνου, ο συνταξιούχος κ. Παπαδόπουλος, να παίρνει στοιχεία παραποιημένα της επιτροπής, να βγαίνει στα κανάλια, να τα βάζει στον ανεμιστήρα και να λέει περιμένω σεισμό 6,2 στην Θήβα. Βγάζεις τον κόσμο στα κάγκελα έτσι. Πρέπει να επέμβει εισαγγελέας σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι Θηβαίοι τρέμουν από την αγωνία».

Σημείωσε μάλιστα ο κ. Τσελέντης, ότι δεν ανησυχεί πως μπορεί να γίνει σεισμός πάνω από 6 ρίχτερ στην Θήβα, αλλά το γεγονός ότι ένας σεισμός ακόμα και των 5 ρίχτερ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα καθώς η Θήβα είναι δομημένη πάνω σε άσχημα εδάφη, γιατί έχουν γίνει ανασκαφές και πολλά κτήρια είναι χτισμένα σε μπαζώματα. «Αυτά τα κτήρια κινδυνεύουν και από μικρότερους σεισμούς». Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι δήμοι που οφείλουν να ελέγχουν τα δημόσια κτήρια για περίπτωση σεισμού,  πετάνε το μπαλάκι στον ΟΑΣΠ και ο ΟΑΣΠ στο Υπουργείο.

Αναφορικά με τον χθεσινό σεισμό στην Κρήτη, τόνισε ότι ήταν ευτυχές το γεγονός πως ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος και πως έγινε κάθετα στο ρήγμα του τόξου. «Η μετασεισμική ακολουθία δεν έχει ολοκληρωθεί και όσο αργεί μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς, να ξεπεράσει τα 5 ρίχτερ. Επειδή όμως το ρήγμα περνά παράλληλα από την ακτή, αν έχουμε ενεργοποίηση λίγο πιο πάνω προς την ακτή και είναι 5,2-5,3 ρίχτερ, θα επηρεάσει περισσότερο την περιοχή».

Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα χωρίζει την Ζάκρο με το μπλοκ Κάσου –Καρπάθου και βυθίζεται στα 3,5 χλμ. στο Καρπάθιο πέλαγος και νοτιότερα φτάνει την λεγόμενη τάφρο Πιλινίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα του τόξου, ούτε άλλα ρήγματα πάνω στην Κρήτη.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ