29 Σεπτεμβρίου 2021

Βαρυμπόμπη: Τιτάνια μάχη με τις φλόγες, ανυπολόγιστη η καταστροφή – Σώζεται το Κρυονέρι, κατευθύνεται προς το κτήμα Τατοΐου η φωτιά

Συνεχίζεται η τιτάνια μάχη με τις φλόγες στην Βαρυμπόμπη, με το 112 να στέλνεται από τα ξημερώματα στους κατοίκους περιοχών του Κρυονερίου για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ωστόσο υπάρχει και μια καλή είδηση, και αυτή είναι το ότι – προς ώρας τουλάχιστον – φαίνεται να σώζεται το Κρυονέρι.

«Πάει προς το κτήμα Τατοΐου»

Μιλώντας στο MEGA Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, είπε πως φαίνεται κάπως καλύτερη η εικόνα. Ωστόσο το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει, και τώρα κατευθύνεται προς το κτήμα Τατοΐου.

Τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν, και αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο, όπως λέει και ο Δήμαρχος.

Η καταστροφή πάντως είναι ανυπολόγιστη, και μόνο όταν σβήσουν οι φλόγες θα μπορέσει να αποτιμηθεί. Σπίτια, περιουσίες, πανέμορφα άλογα της περιοχής και άλλα άτυχα ζώα έχουν καεί.

Το μήνυμα που εστάλη νωρίτερα για την εκκένωση της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου. Αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

«Μακάρι να ξυπνήσαμε άδικα τον κόσμο»

Μιλώντας στον ΣΚΑ ο Δήμαρχος Κρυονερίου ανέφερε πως είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση.

«Βλέποντας τη κατάσταση εκκενώσαμε τμηματικά τη περιοχή της οδού Ανοίξεως ενώ στάλθηκε και μήνυμα από το 112».

Ωστόσο ο Δήμαρχος υποστήριξε πως η κατάσταση είναι «σε καλό δρόμο» και «μακάρι να ξυπνήσαμε άδικα τον κόσμο». Είπε πως εκεί βρίσκεται μια έκταση με πολλά πεύκα, και παρόλο που δεν φυσάει πολύ, «η φορά του ανέμου είναι προς τα εμάς».

Εντολή εκκένωσης έχει δοθεί επίσης σε Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό, Αδάμες και Θρακομακεδόνες.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών_Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

— 112 Greece (@112Greece) August 4, 2021

Οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν τιτάνιο αγώνα και περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού την συνδρομή των εναέριων μέσων με το πρώτο φως της ημέρας. (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά όλα όσα έχουν προηγηθεί). 

Τα μέτωπα είναι πολλά και οι αναζωπυρώσεις συνεχείς. Όπως αυτή στον οικισμό Αδάμες, που αποτυπώθηκε στην κάμερα του newsit.gr και του Λευτέρη Σουχάιμπ που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πύρινο μέτωπο.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην περάσει η φωτιά από την άλλη μεριά της εθνικής μέχρι να ξημερώσει, με την ελπίδα ότι με το πρώτο φως της μέρας που θα πετάξουν και τα εναέρια μέσα, θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά.

Μια τεράστια πύρινη «αγκαλιά» η φωτιά

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη. Ζημιές που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά – και μέχρι τότε οι πυρόπληκτοι μπορούν να μείνουν δωρεάν σε ξενοδοχεία όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

click4more: Η πύρινη κόλαση της Βαρυμπόμπης από ψηλά – Εικόνες από drone του newsit.gr

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που δημιουργούν έναν πύρινο εφιάλτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο.

Ειδικά τα όσα συνέβησαν στον οικισμό Αδάμες, ήταν πραγματικά συγκλονιστικά. Οι φλόγες έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους, ενώ φιάλες αερίου σε κάποια σπίτια ήταν ό, τι χειρότερο για την φωτιά που ήδη είχε «θεριέψει».

Δείτε τις απίστευτες εικόνες του newsit.gr από το σημείο

Σε ακόμη ένα βίντεο του newsit.gr, ένα σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες…

Απεγκλωβισμοί και εκκενώσεις

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Από χτες, εντολές για εκκενώσεις έχουν δοθεί σε Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι, Αδάμες, Θρακομακεδόνες και Ολυμπιακό Χωριό.

Γιατί… θέριεψε τόσο γρήγορα η φωτιά;

Τα όσα είπε και ο Ευθύμης Λέκκας ως προς το γιατί επεκτάθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, βρέθηκε στην πυρόπληκτη περιοχή ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Σε ανακοίνωσή του τόνισε:

«Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:

click4more: Εικόνες «Αποκάλυψης» από τη φωτιά στην Εύβοια – Σταμάτησε μόνο στη θάλασσα – Ποιοι οικισμοί έχουν εκκενωθεί

1. Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)

2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης

3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο.

Δείτε το βίντεο

Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ.

click4more: Το βίντεο ντοκουμέντο από το πυροσβεστικό που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Μεγάλη επιχείρηση έγινε και για να σωθούν εκατοντάδες άλογα των ιππικών ομίλων. Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν καθώς η αστυνομία είχε κόψει την κυκλοφορία.

Εν τω μεταξύ, εμφανώς αποπροσανατολισμένα τα άλογα βγήκαν από τις εγκαταστάσεις των ιππικών ομίλων και άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Διακοπές ρεύματος

Εν τω μεταξύ το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε σε πολλά σημεία της πόλης. Από τον Άγιο Στέφανο μέχρι και το Παλαιό Φάληρο, υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή. Οι διακοπές προκλήθηκαν λόγω βλαβών στη χαμηλή τάση και ενώ προσπαθούσαν για ώρες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΔΔΗΕ να αποκατασταθεί η βλάβη. Σημειώνεται πως από την αρχή της πυρκαγιάς η Αττική ήταν αντιμέτωπη με χαμηλή τάση ρεύματος (σ.σ. διαβάστε εδώ τις ενημερώσεις για το ρεύμα).

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: newsit.gr / Intime.

To άρθρο Βαρυμπόμπη: Τιτάνια μάχη με τις φλόγες, ανυπολόγιστη η καταστροφή – Σώζεται το Κρυονέρι, κατευθύνεται προς το κτήμα Τατοΐου η φωτιά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ