24 Φεβρουαρίου 2024

ΜΕΝΟΥ

(ΒΙΝΤΕΟ) Περιδιαβαίνοντας τα έρημα σοκάκια & τα αρχοντικά του Μαραθιά Ευρυτανίας / Το νέο επεισόδιο της σειράς “Από πέτρα και χρόνο”

Εξαιρετικές εντυπώσεις έχουν αφήσει τα επεισόδια της εκπομπής «Από πέτρα και χρόνο», που παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων περιοχών, πτυχές του νομού Ευρυτανίας. Μέχρι τώρα, από τη δημόσια συχνότητα της ΕΡΤ2 είχαν προβληθεί ημίωρα αφιερώματα για τα ευρυτανικά «Βαλκάνια» (Στεφάνι, Μηλιά, Σελλά και Φιδάκια), τους Κορυσχάδες και τη Βίνιανη.

Η συνέχεια δόθηκε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, με το επεισόδιο με τίτλο «Σπουδή Ερειπίων». Ήταν ένα αφιέρωμα μνήμης στον Μαραθιά των Αγράφων, με την εκπομπή να περιηγείται στα σοκάκια και τις συνοικίες του χωριού, γνωρίζοντας την ιστορία τους με τη βοήθεια ντόπιων. Παλιά αρχοντικά που εγκαταλείφθηκαν μετά τον σεισμό του ’66 και μετατράπηκαν σε σωρό από χαλάσματα, αλλά και άλλα που αναπαλαιώθηκαν και στέκουν περήφανα στο σήμερα, είδαν οι τηλεθεατές στο επεισόδιο.

Η παραγωγή αναφέρει τα εξής: «Οι διάσπαρτοι οικισμοί του Μαραθιά χαρακτηρίζονται από αρχοντικά πυργόσπιτα σπουδαίας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, δείγματα της άλλοτε οικονομικής ευμάρειας των κατοίκων, που μετανάστευαν στην Κωνσταντινούπολη και αλλού, γι’ αυτό οι συνοικίες του Μαραθιά ονομάστηκαν Πολιτοχώρια. Εντυπωσιάζει ο ανακαινισμένος τριώροφος Πύργος του Μαραθιά που χτίστηκε το 1855 και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής (…). Δυτικά και ανατολικά του χωριού προκαλούν λύπη τα σεισμόπληκτα αρχοντικά, που κείτονται σε ερείπια».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη 26/11 (ώρα 8μμ), η ΕΡΤ2 θα προβάλει το επεισόδιο με τίτλο «Πέτρινα Γεφύρια Ευρυτανίας», με θέμα  το γεφύρι της Βίνιανης, τη γέφυρα της Τέμπλας, αλλά και το φαράγγι Μπουζουνίκου.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης
Κείμενα-Παρουσίαση-Αφήγηση: Λευτέρης Ελευθεριάδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης
Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης
Εκτέλεση Παραγωγής: FADE IN PRODUCTIONS

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ