27 Ιανουαρίου 2022

(ΒΙΝΤΕΟ) Τα πετρογέφυρα της Ευρυτανίας έχουν τη δική τους ιστορία / Δείτε το αφιέρωμα της σειράς ντοκιμαντέρ ‘Από πέτρα και χρόνο’

Ορισμένα από τα πιο ιστορικά γεφύρια της Ευρυτανίας, πετρόκτιστες κατασκευές που για αιώνες εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης και μεταφοράς προϊόντων κατοίκων και διαβατών, παρουσίασε η σειρά ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο», το βράδυ της Πέμπτης (26/11) μέσα από τη δημόσια τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ2.

Δείτε το επεισόδιο

Ο παρουσιαστής Λευτέρης Ελευθεριάδης, περπάτησε στα μονότοξα πετρογέφυρα του νομού και με το γλαφυρό του ύφος πρόβαλε πτυχές απ’ την ιστορία τους. “Πόσους θρύλους, μύθους και στοιχειά δεν κουβαλάνε στην πέτρινη ράχη τους στο πέρασμα των χρόνων τα πέτρινα γεφύρια της Ευρυτανίας! Γεφύρια πέτρινα, φτιαγμένα από ονομαστούς πρωτομάστορες που γνώριζαν καλά πώς να τα στεριώσουν, τοποθετώντας την τελευταία πέτρα-κλειδί. Γεφύρια που έρχονται από το παρελθόν για να δώσουν τη γοητεία τους στο παρόν”, διαβάζουμε στην περιγραφή του επεισοδίου.

Κατά χρονική σειρά οι τηλεθεατές είδαν τα εξής γεφύρια:

Γεφύρι Ξερολύκου στον Καρπενησιώτη, νότια των Κορυσχάδων.

Πετρογέφυρο των Αγράφων, νότια του χωριού.

Γεφύρι του Μανώλη, στον Αγραφιώτη -το πιο ιστορικό όλης της Ευρυτανίας.

Γεφύρι της Βίνιανης, στον Μέγδοβα.

Γεφύρι της Κατούνας, στη Βίνιανη (Μέγα Ρέμα).

Γεφύρι της Χρύσως (ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ονομαστές βρύσες του χωριού).

Γεφύρι της Τέμπλας, στον Αχελώο, στα όρια με την Αιτωλοακαρνανία. Εκεί βρέθηκε και ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, που, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην υπό κατασκευή νέα γέφυρα στο σημείο, που θα αποφορτίσει το γεφύρι της Τέμπλας.

Ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης (αριστερά), με τον παρουσιαστή της σειράς ντοκιμαντέρ

Η εκπομπή επισκέφθηκε και το Φαράγγι του Μπουζουνίκου, κοντά στη Βαλαώρα, όπου ο πρόεδρος του ΕΟΣ Αγράφων, Θ. Νταβαρίνος, παρουσίασε το αναρριχητικό πεδίο που έχει φτιάξει ο σύλλογος με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής.

Στο Φαράγγι Μπουζουνίκου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ