1 Φεβρουαρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Βράβευση για το βιβλίο στη μνήμη του Στρατηγού Δημήτριου Π. Θεοδωράκη, του Αμπλιανίτη απελευθερωτή της Κορυτσάς

Εκδήλωση με ευρυτανικό “χρώμα” από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών

από την έντυπη έκδοση

Ο Κωνσταντίνος Θεοδωράκης τιμήθηκε για το έργο του “Ο Στρατηγός Δημήτριος Π. Θεοδωράκης, Απελευθερωτής και Φρούραρχος της Κορυτσάς (22-11-1940)”, αφιερωμένο στον Αμπλιανίτη απελευθερωτή της Κορυτσάς.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα «Μιχαήλα Αβέρωφ» της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών πραγματοποίησε εκδήλωση απονομής βραβείων και επαίνων για τους συμμετέχοντες στον πανελλήνιο και παγκύπριο λογοτεχνικό διαγωνισμό των ετών 2020-2022.

Μεταξύ των διακριθέντων, απονεμήθηκε Α’ βραβείο ολοκληρωμένου έργου στον κ. Κωνσταντίνο Θεοδωράκη για το έργο του «Ο Στρατηγός Δημήτριος Π. Θεοδωράκης, Απελευθερωτής και Φρούραρχος της Κορυτσάς (22-11-1940)».

Ο συγγραφέας στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τα μέλη της κριτικής επιτροπής και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών για την τιμητική διάκριση η οποία όπως είπε ανήκει στον Ήρωα πρόγονό του, Στρατηγό Δημήτριο Θεοδωράκη, από την Άμπλιανη Ευρυτανίας, ο οποίος έλαβε μέρος σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους κατά τον 20ο αιώνα. Αποκορύφωμα της μακρόχρονης πολεμικής δράσης του ήταν η τολμηρή και θαρραλέα πρωτοβουλία του για την Απελευθέρωση της Κορυτσάς στις 22 Νοεμβρίου 1940, που έκρινε την πορεία του Ελληνοϊταλικού πολέμου και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

«Με τα σημαντικά ντοκουμέντα και τα επίσημα έγγραφα και εθνικά κειμήλια που ανακάλυψα ύστερα από πολυετή και επίπονη έρευνα, αφενός μεν εκπλήρωσα το χρέος μου προς τον Ήρωα, αφετέρου δε πρόσθεσα νέα, άγνωστα στοιχεία στην νεότερη Ιστορία της Πατρίδας», ανέφερε ο συγγραφέας.

[ΦΩΤΟ. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Λευτέρης Τζόκας απονέμει το βραβείο στον συγγραφέα]

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ