27 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Βραζιλία: Πάνω από 600 αστυνομικοί αναπτύσσονται στην Μπραζίλια

Εξακόσιοι και πλέον αστυνομικοί από όλη τη Βραζιλία θα μετατεθούν μέχρι νεοτέρας στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της χώρας, την Μπραζίλια, στον απόηχο της επίθεσης οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρόκειται για αστυνομικούς που υπηρετούν σε 15 πολιτείες, διευκρίνισε χθες Τρίτη η εφημερίδα Folha de São Paulo.

Χιλιάδες ριζοσπαστικοποιημένοι οπαδοί του κ. Μπολσονάρου, που αρνούνται να αναγνωρίζουν την ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2022, εισέβαλαν την Κυριακή στις έδρες των τριών εξουσιών της Βραζιλίας.

Μετά τις συλλήψεις εκατοντάδων υπόπτων για τις ταραχές, η βραζιλιάνικη αστυνομία διέλυσε καταυλισμό έξω από το αρχηγείο του στρατού στην Μπραζίλια προχθές Δευτέρα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε μετά τις ταραχές οι καταυλισμοί έξω από στρατώνες οπαδών του κ. Μπολσονάρου, που απαιτούν οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα και να ανατρέψουν τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, να απομακρυνθούν εντός 24 ωρών, με αποτέλεσμα να αρχίσει επιχείρηση ευρείας κλίμακας της αστυνομίας.

Χθες Τρίτη η Βουλή ανακοίνωσε ότι η εισβολή οπαδών του κ. Μπολσονάρου μόνο στο κτίριό της προκάλεσε ζημιές αξίας μισού εκατομμυρίων ευρώ και πλέον.

Ωστόσο η ακόμα προκαταρκτική εκτίμηση αφορά μόνο την κατεστραμμένη επίπλωση, τα σπασμένα τζάμια και τον εξοπλισμό του σώματος, ιδίως τους υπολογιστές, που μπορούν να αντικατασταθούν.

Η αξία των έργων τέχνης που εκλάπησαν ή υπέστησαν φθορές δεν έχει υπολογιστεί ακόμη.

Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.

Τα τρία εμβληματικά κτίρια όπου έγινε η επίθεση ακροδεξιών την Κυριακή φέρουν την υπογραφή του αρχιτέκτονα Όσκαρ Νιεμέγερ (1907-2012).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ