16 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γιατί ψηφίζουμε τον Ιούνιο; Ο Διονύσης Παρούτσας γράφει για τις Ευρωεκλογές και το διακύβευμά τους, από την έντυπη

Στις 9 Ιουνίου θα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να πάμε στις κάλπες μαζί με 375 εκατομμύρια ευρωπαίους συμπατριώτες μας ψηφοφόρους. Για ποιο λόγο; Για να εκλέξουμε το μόνο άμεσα εκλεγόμενο διεθνές και πολύγλωσσο κοινοβούλιο, που είναι και το μόνο άμεσα εκλεγόμενο όργανο της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκλέγεται από τους λαούς από το 1979, εκπροσωπεί σήμερα κάπου μισό δισεκατομμύριο πολίτες.

άρθρο από την έντυπη έκδοση

Οι εκλογές που θα γίνουν σε τρεις εβδομάδες, χαρακτηρίζονται από τότε που καθιερώθηκαν στη χώρα μας, από μειωμένη συμμετοχή και περιορισμένο ενδιαφέρον. Ανέκαθεν όμως έπαιρναν το χαρακτήρα “δημοψηφίσματος” σε σχέση με την οποιαδήποτε κυβέρνηση βρισκόταν στα πράγματα κι έτσι η πραγματική τους ουσία χανόταν στο θόρυβο της κομματικής αντιπαλότητας.

Έτσι, καθώς ο καιρός περνάει, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αρνούνται να προσέλθουν στις κάλπες όταν ψηφίζουμε για ευρωεκλογές. Και δεν βρίσκεται κανείς να τους πει για ποιο λόγο πρέπει να το κάνουν. Παρ’ όλο που οι λόγοι είναι πολλοί, παρ’ όλο που μας αφορά όλους άμεσα. Ας δούμε λοιπόν αυτούς τους λόγους πιο αναλυτικά:

Πρώτον, ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές, αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι για το ποιος θα επηρεάσει το μέλλον μας και την καθημερινή ζωή των σχεδόν 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων συμπατριωτών μας. Αν δεν ψηφίσουμε εμείς, κάποιος άλλος θα ψηφίσει και θα αποφασίσει ποιος θα μας εκπροσωπεί στη μόνη άμεσα εκλεγόμενη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική συνέλευση. Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα διαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης για τα πέντε επόμενα χρόνια.

Οι ευρωβουλευτές, από την άλλη, είναι η φωνή μας στην Ευρώπη – γιατί να την αφήσουμε να πάει χαμένη; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκλέγεται ανά πενταετία, είναι σημαντικός και ισχυρός παράγοντας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ψηφοφορίες του διαμορφώνουν τη νομοθεσία της ΕΕ και επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή, είτε πρόκειται για το φαγητό στο πιάτο μας, είτε για το κόστος του καλαθιού με τα ψώνια μας, είτε για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, είτε για την ασφάλεια των παιχνιδιών των παιδιών μας.

Το δικαίωμά μας, ως πολίτες της Ευρώπης, να ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές, είναι θεμελιώδες δικαίωμα και το μέσο που διαθέτουμε για να έχουμε λόγο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ.

Ψηφίζοντας, καθορίζουμε οι ίδιοι ποιος θα εκπροσωπήσει τους πραγματικούς ανθρώπους, όπως εμείς, η οικογένεια και οι φίλοι μας, οι γείτονες και οι συνάδελφοί μας στην Ευρώπη. Και ως πολίτες της Ευρώπης μπορούμε να ψηφίζουμε (ή να βάζουμε υποψηφιότητα) σε όποιο κράτος της ΕΕ ζούμε, ακόμη κι αν δεν είμαστε πολίτες του κράτους αυτού.

Νέους ή ηλικιωμένους, φοιτητές ή συνταξιούχους, άνδρες ή γυναίκες, μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες, με το ρεύμα ή εναλλακτικούς, πρωτευουσιάνους ή επαρχιώτες, η Ευρώπη μας αφορά όλους, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούμε! Χάρη στην Ευρώπη μπορούμε εύκολα να ταξιδεύουμε, να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε στο εξωτερικό. Το ΕΚ εργάζεται για καθαρότερο περιβάλλον, ασφαλέστερα χημικά, καλύτερες υπηρεσίες

Στις 9 Ιουνίου θα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να πάμε στις κάλπες μαζί με 375 εκατομμύρια ευρωπαίους συμπατριώτες μας ψηφοφόρους. Για ποιο λόγο; Για να εκλέξουμε το μόνο άμεσα εκλεγόμενο διεθνές και πολύγλωσσο κοινοβούλιο, που είναι και το μόνο άμεσα εκλεγόμενο όργανο της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκλέγεται από τους λαούς από το 1979, εκπροσωπεί σήμερα κάπου μισό δισεκατομμύριο πολίτες.

Οι βουλευτές του ΕΚ έχουν συνήθως την ίδια βαρύτητα με τα κράτη μέλη στη λήψη των αποφάσεων της ΕΕ. Οι περισσότεροι νόμοι που αφορούν την καθημερινή ζωή μας θεσπίζονται από τους ευρωβουλευτές και τους υπουργούς σε επίπεδο ΕΕ. Το 80% των νόμων που ισχύουν σήμερα στη χώρα μας είναι μεταφορά ευρωπαϊκών πράξεων που έχουν ψηφίσει οι ευρωβουλευτές – οι εκπρόσωποί μας. Και δεν είναι μόνο οι νόμοι. Είναι και τα κονδύλια για νέους δρόμους, καθαρότερες παραλίες, έρευνα, παιδεία, εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, αναπτυξιακή βοήθεια. Οι ευρωβουλευτές συμμετέχουν στις αποφάσεις για το πού πηγαίνουν τα κονδύλια της ΕΕ.

Οι βουλευτές αυτοί θα προέρχονται από 27 χώρες, και θα εκπροσωπούν ευρύ φάσμα εθνικών πολιτικών κομμάτων, εκλογικών περιφερειών και απόψεων. Στο Κοινοβούλιο, οι περισσότεροι βουλευτές θα οργανωθούν μετά σε πολιτικές ομάδες, ανάλογα με τις πολιτικές προτιμήσεις τους. Έτσι το Κοινοβούλιο, όπως και η Ευρώπη, προωθεί, προβάλλει και ενστερνίζεται την πολυφωνία –άλλωστε μιλάει 23 γλώσσες! Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Τέλος, εμείς ως Έλληνες έχουμε ακόμη ένα λόγο να ψηφίσουμε την Κυριακή: Η εκλογική διαδικασία είναι η πεμπτουσία της πολιτικής: Είναι η Δημοκρατία η ίδια! Είτε αγαπάμε είτε μισούμε την ΕΕ, είτε επιθυμούμε να έχει μια αριστερή ή μια δεξιά προοπτική, είτε έχουμε κάποιο ζήτημα που μας καίει και θέλουμε αλλαγές, άμεση δράση, επενδύσεις, έχουμε το περιθώριο να ψηφίσουμε ευρωβουλευτές που βλέπουν τα πράγματα όπως εμείς, και οι επιθυμίες μας μπορούν να υλοποιηθούν. Εξ άλλου αυτό είναι η δημοκρατία: Να μπορεί κανείς να αλλάζει τα πράγματα…

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ