30 Ιανουαρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Για το γ΄ τρίμηνο του ’21 προγραμματίζεται το νέο “Εξοικονομώ”. Επιπλέον πόρους ζητούν οι μηχανικοί

από την έντυπη έκδοση

Με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 80.000 κτηρίων θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”. Μεγάλο ενδιαφέρον των ιδιοκτητών τα τελευταία χρόνια, αύξηση πόρων ζητούν οι μηχανικοί.

Λίγους μήνες αργότερα απ’ ότι είχε προαναγγελθεί, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 80.000 κτηρίων θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”. Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το 2021, που περιλαμβάνει τις σχεδιαζόμενες δράσεις του υπουργείου για την τρέχουσα χρονιά, το νέο πρόγραμμα σχεδιάζεται για το γ’ τρίμηνο του έτους.

«Σε συνέχεια εφαρμογής του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” το 2020, εντός του 2021 θα υλοποιηθεί το νέο αντίστοιχο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2021 – 2027) και από το Ταμείο Ανάκαμψης», αναφέρεται στον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ. «Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει εργασίες και παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε 80.000 κτήρια και κτηριακές μονάδες εντός του 2021», σημειώνεται και τονίζεται ότι «…η πραγματοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο κτηριακό απόθεμα της χώρας σε ετήσια βάση θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου του ΕΣΕΚ για βελτίωση το έτος 2030 ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 38%, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας να είναι μικρότερη από αυτήν του 2007. O αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Στόχος για το 2030 αφορά βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 32,5%».

Ανάγκη για αύξηση πόρων

Όπως, πάντως, έχει διαπιστωθεί στο πρόσφατο παρελθόν, η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά σε κάθε προκήρυξη των αντίστοιχων προγραμμάτων, με χιλιάδες ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες κατοικιών να μένουν εκτός χρηματοδότησης.

Τον Δεκέμβριο του ’20, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων άντεξε… 40 λεπτά· υποβλήθηκαν 4.209 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 1.382, δεσμεύοντας 29,4 εκατ. ευρώ, με μέση επιχορήγηση στα 21.250 ευρώ. Η διαδικασία ένταξης απαιτούσε ταχύτητα και… τύχη, καθώς παρατηρούνταν δυσλειτουργίες στο σύστημα.

Τη θέση του κλάδου των μηχανικών πως η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης απαιτεί ριζικές αλλαγές, έχει εκφράσει το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας, που ζητά παράλληλα αύξηση της χρηματοδότησης και των διαθέσιμων πόρων ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις.

Μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, επεσήμανε ότι στο νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” θα εφαρμοστούν κριτήρια που αποσκοπούν στην καλύτερη στόχευση των κτηρίων που χρειάζονται αναβάθμιση. «Ένα σπίτι του 1950 έχει πολύ περισσότερες απώλειες σε σχέση με ένα που κατασκευάστηκε το 2010. Θα τεθούν κριτήρια αξιολόγησης και προτεραιοποίησης των κτηρίων που θα αναβαθμιστούν, καθώς και εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά», υπογράμμισε.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ