24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γιώργος Παπαζήσης: Το χάπι κορονοϊού δεν είναι εμβόλιο – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται

«Το χάπι δεν είναι εμβόλιο» ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Παπαζήσης, μιλώντας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα και τα χαρακτηριστικά των χαπιών που «ρίχνονται» στη μάχη κατά του COVID-19.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7 της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαζήσης επισήμανε την ανάγκη της χορήγησης του εμβολίου κατά του κορονοϊού για πρόληψη από πιθανή νόηση, καθώς το χάπι τόσο της Merc όσο και της Pfizer δεν λειτουργούν προληπτικά, όπως το εμβόλιο, αλλά επικουρικά ως θεραπεία, κάτι που τονίζουν και οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρίες.

«Το χάπι προς το παρόν έχει δοκιμαστεί σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί με ήπια έως μέτρια συμπτώματα και πρέπει να χορηγηθεί μέσα στις πρώτες πέντε μέρες της νόσησης», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζήσης.

«Αυτά τα δύο χάπια δεν αφορούν όλους», επεσήμανε, «αλλά άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, όπως ανοσοκατεσταλμένους, παχύσαρκους, διαβητικούς κτλ.

Θα υπάρχει πρακτικά μία δυσκολία σε πρώτη φάση, να επιλέξουμε δηλαδή ποιος έχει τις προϋποθέσεις να λάβει αυτή τη θεραπεία και να το κάνουμε γρήγορα, μέσα στις πρώτες μέρες της νόσησης. Δεν είναι κάτι, που θα μπορούμε να το παίρνουμε από το φαρμακείο ή θα το συνταγογραφεί ένας ιδιώτης γιατρός. Γι΄αυτό και σε πρώτη φάση θα συσταθεί νομίζω μία επιτροπή που θα πρέπει να εξετάζει εγκαίρως αν ο ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να λάβει τη θεραπεία».

To άρθρο Γιώργος Παπαζήσης: Το χάπι κορονοϊού δεν είναι εμβόλιο – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ