16 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γκιουλέρ: Θέλουμε να αγοράσουμε Eurofighter – Αντιρρήσεις από τη Γερμανία

O Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του προσανατολίζεται στην αγορά μαχητικών Eurofighter, μετά το «ναυάγιο» με την προμήθεια των F-35, ενώ για το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400, δήλωσε ότι η Τουρκία θα το χρησιμοποιήσει όταν το χρειαστεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Επιτροπής Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Γιασάρ Γκιουλέρ ανέφερε πως «υπήρξε ένα ερώτημα σχετικά με το αν τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτουμε είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις αποστολές που είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα. Τα F-16 και τα F-4 που έχουμε επαρκούν για τις αποστολές που θα εκτελέσουμε», ωστόσο -όπως είπε- «κοιτάμε μπροστά, είχαμε αρχικά υποβάλει αίτηση για το F-35», αλλά υπήρξαν κάποια προβλήματα.

«Θα αγοράσουμε 40 από τα αεροσκάφη Block-70 Viper έτοιμα και 79 από αυτά θα κατασκευαστούν από εμάς στο δικό μας εργοστάσιο της TAI. Εργαζόμαστε για τα Eurofighter. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ισπανία λένε ναι και προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία. Αυτοί εργάζονται, εμείς όχι. Εάν είναι δυνατόν, σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 Eurofighter από εκεί» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον κ.Γκιουλέρ το κυριότερο είναι ότι η Τουρκία έχει δύο δικά της αεροσκάφη: «Έχουμε το Hurjet -θα είναι το εκπαιδευτικό μας αεροσκάφος- αλλά θα είναι και μαχητικό αεροσκάφος. Ο κύριος στόχος μας είναι το KAAN, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Θα κάνει την πρώτη του πτήση στο τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και δεν υπάρχει κανόνας ότι θα ξεκινήσουμε σήμερα, θα το ολοκληρώσουμε αύριο και θα το βγάλουμε στον διάδρομο μεθαύριο. Θα δώσουμε τον εγχώριο κινητήρα το 2028. Θα πετάξει με τον δικό μας κινητήρα το αργότερο το 2031-2032».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 είναι επιχειρησιακό, ο Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε: «Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο για την ασφάλεια αυτής της χώρας. Δεν μπορούμε να πάρουμε το S-400 και να το παρατήσουμε στη γωνία ενός εργοστασίου. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Θα πατήσουμε το κουμπί όταν χρειαστούμε τους S-400».

Στην ερώτηση βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης «γιατί δεν το χρησιμοποιείτε;» ο Γιασάρ Γκιουλέρ απάντησε σκωπτικά πως «δεν είναι αυτό πλυντήριο ρούχων».

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ