23 Ιουνίου 2021

Γ. Κορμάς, Πειραιώς Real Estate: «Θα αυξηθεί το απόθεμα ακινήτων εξαιτίας των κόκκινων δανείων»

Γ. Κορμάς, Πειραιώς Real Estate:  «Θα αυξηθεί το απόθεμα ακινήτων εξαιτίας των κόκκινων δανείων»

Σε νέα αύξηση του αποθέματος ακινήτων από τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο, όπως τουρισμό, εστίαση και λιανεμπόριο οδηγούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Την ίδια στιγμή οι μικροί αποθηκευτικοί χώροι και τα βιοκλιματικά κτίρια, αποτελούν δύο κατηγορίες της κτηματαγοράς με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Τα παραπάνω αποτελούν επισημάνσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς Real Estate, Επικεφαλής του Group Real Estate και Ανώτερου Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιου Ι. Κορμά. 

Με αναφορές στη μείωση των τιμών των ακινήτων έως 40%, στην πώληση 54 ακινήτων εντός του 2020 από την Πειραιώς Real Estate, αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων  κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και αμέσως μετά την υγειονομική κρίση, ο κ. Κορμάς ανέφερε τα εξής:

Η ελληνική αγορά ακινήτων μετά την δεκαετή κρίση, βρέθηκε εμπρός στην πανδημία και τις πρωτοφανείς επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, η αγορά ακινήτων υπέστη σημαντική καθίζηση, κυρίως μέσω της μείωσης των συναλλαγών, της πτώσης των τιμών έως και 40%, καθώς και της ανυπαρξίας νέων αναπτύξεων. Θα εκφράσω όμως μια «αιρετική» όσο και αισιόδοξη άποψη και θα σας απαντήσω ότι η οικονομική κρίση συνέβαλε εν μέρει και στην ορθολογική ανάπτυξη τού Ελληνικού real estate. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της δημιουργίας μεγάλου αποθέματος ακινήτων για διάθεση, κυρίως σε επιχειρήσεις που θα τα χρησιμοποιήσουν για την εκπλήρωση των επιχειρηματικών τους στόχων αλλά και της διατήρησης των τιμών σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με γειτονικές χώρες της Μεσογείου.   Στην Πειραιώς Real Estate όπως ισχύει για όλες τις εταιρείες που είχαν θέσει ως προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, αναπτύσσοντας ένα προσχεδιασμένο πλάνο επιχειρηματικής συνέχειας, δεν περιορίσαμε την δραστηριότητα μας, και μέσω τού πλήρως ψηφιοποιημένου χαρτοφυλακίου μας, επιτύχαμε μέσα στο έτος 2020 την πώληση 54 ακινήτων.

Πού βρισκόμαστε σήμερα και ποιες οι εκτιμήσεις σας για την επόμενη ημέρα;

Ο χρηματοοικονομικός τομέας θα υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, κυρίως με τη μορφή νέων ληξιπρόθεσμων δανείων τα οποία όμως αναλύονται και παρακολουθούνται από τις τράπεζες σύμφωνα και με τον SSM και για τα οποία έχουν ληφθεί οι σχετικές προβλέψεις. Αυτά τα νέα κόκκινα δάνεια, που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου οκτώ με δέκα δις ευρώ, θα επιφέρουν νέα αύξηση του αποθέματος των ακινήτων προερχόμενα από τους τομείς που επλήγησαν σημαντικά όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Όπως σχεδόν μονότονα αναφέρω τους τελευταίους μήνες, και όπως καταδεικνύουν όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας εγώ και οι συνεργάτες μου, η αγορά των ακινήτων την επόμενη μέρα θα συνεχίσει την ανοδική πορεία που είχε μέχρι το Μάρτιο του 2020 πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε. Η γνώμη μου είναι ότι μαζί με τον τουρισμό, η αγορά της ακίνητης περιουσίας θα επιφέρει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα τόσο στους ιδιοκτήτες που θα δουν την αξία της περιουσίας τους να αυξάνεται, όσο και συνολικά για τη χώρα.

Ποιοι συγκεκριμένοι επιμέρους τομείς της ανάπτυξης ακινήτων έχουν τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης;

Η πανδημία, ως επιταχυντής των εξελίξεων, θα επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στη σημαντικότητα των τομέων της ακίνητης περιουσίας.  Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι μια κατηγορία ακινήτων που βγαίνει σημαντικά ωφελημένη από την πανδημία λόγω της σημαντικότατης αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, με το νέο στοιχείο να είναι η αύξηση της ζήτησης για μικρούς αποθηκευτικούς χώρους μέσα ή κοντά στις μεγάλες πόλεις που θα δίνουν λύση στο πρόβλημα που ονομάζεται τελευταίο μίλι (last mile), δηλαδή την αποστολή των προϊόντων από το κέντρο διανομής στον τελικό χρήστη.

Επίσης θα παρατηρήσουμε αύξηση της ζήτησης για βιοκλιματικά κτίρια, κυρίως γραφεία με ολοκληρωμένα συστήματα εξαερισμού, σε κεντρικούς οδικούς άξονες με καλές προσβάσεις και μεγαλύτερα οικιστικά με διαθέσιμους χώρους για τηλεργασία.

Ειδικότερα για τα αστικά ακίνητα που διαχειρίζεστε ποιες οι εκτιμήσεις σας; Η ενδεχόμενη άνοδος τιμών θα αφορούν ορισμένα μόνον ακίνητα σε ορισμένες περιοχές; Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά των ακίνητων που θα έχουν ζήτηση;

Το κτιριακό απόθεμα στην Ελλάδα στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι άνω των 30 ετών, κατασκευασμένο με ξεπερασμένες κτιριακές προδιαγραφές και δε συνάδει με τις νέες απαιτήσεις για αστικές αναπτύξεις φιλικές προς το περιβάλλον, με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.

Η πανδημία απέδωσε μια εικόνα τού μέλλοντος και στη χρήση άρα και στη ζήτηση των αστικών ακινήτων. Η τηλεργασία, η οποία θα παραμείνει για πολλούς λόγους και την επόμενη ημέρα, τουλάχιστον στη λογική ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, έδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερα οικιστικά ακίνητα όπου θα δίδεται η δυνατότητα απομόνωσης μεταξύ των διαφορετικών μελών των νοικοκυριών. Ακόμη έδειξε ότι είναι δυνατό να διαμένει κάποιος εκτός των μεγάλων πόλεων απολαμβάνοντας μεγαλύτερα, φθηνότερα και πιο κοντά στη φύση οικιστικά ακίνητα και ταυτόχρονα παρέχοντας τις υπηρεσίες του με παραγωγικό τρόπο. Η Πειραιώς Real Estate μέσω της πολυετούς εμπειρίας της και της συνεχούς συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, είναι σε θέση όχι μόνο να παρέχει ένα ανταγωνιστικό προϊόν σε όλο το φάσμα της ακίνητης περιουσίας, αλλά και να προτείνει λύσεις στην κάλυψη των αναγκών των πελατών της όπως αυτές θα διαμορφωθούν στο μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον.

To άρθρο Γ. Κορμάς, Πειραιώς Real Estate: «Θα αυξηθεί το απόθεμα ακινήτων εξαιτίας των κόκκινων δανείων» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά