18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Διοικητικά πρόστιμα σε πολίτες επέβαλε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου. Άναψαν φωτιές εν μέσω αντιπυρικής περιόδου

Σε πέντε περιπτώσεις χρειάστηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα σε πολίτες ανά την Ευρυτανία, που δεν συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία περί πυροπροστασίας τους θερινούς μήνες.

από την έντυπη έκδοση

Σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1923 Τεύχος Β΄13.05.2021), άρθρο 12, απαγορεύεται στους οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους (…) το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών, από 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους, σε καύσιμη φυτική ύλη που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και κλαδιά, η ποώδης βλάστηση, τα φρύγανα, καθώς και τα κατακείμενα ξηρά κλαδιά, κ.λπ., σε αποθηκευμένα ή εγκαταλελειμμένα εύφλεκτα, αναφλέξιμα ή εκρήξιμα υλικά που βρίσκονται μέσα σε αυτούς.

Στο πλαίσιο μέριμνας για την πρόληψη πρόκλησης πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, σε αγροτικές εκτάσεις και σε δάση, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 2233), με την οποία επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες των διατάξεων της νομοθεσίας πυροπροστασίας περί έναυσης και διατήρησης φωτιάς στην ύπαιθρο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου, για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο προέβη στην επιβολή Διοικητικών Προστίμων σε πέντε περιπτώσεις κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2022.

Σε Καρπενήσι και χωριά

Στις 10/07/2022 στην περιοχή Μαργαζί του Δήμου Καρπενησίου, επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο σε πολίτη, ύψους 300 ευρώ για ελεγχόμενη καύση, λόγω μη τήρησης της απαγόρευσης της καύσης εντός αντιπυρικής περιόδου, ενώ στις 17/7, στην περιοχή Κάτω Ποταμιά Γρανίτσας του Δήμου Αγράφων, επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο σε πολίτη, ύψους 450 ευρώ , για τον ίδιο λόγο. Στις 23 του Ιουλίου, στην περιοχή Ιτέα Ραπτοπούλου του Δήμου Αγράφων, επιβλήθηκε, αντίστοιχα, Διοικητικό Πρόστιμο σε πολίτη, ύψους 450 ευρώ, ενώ στις 26 του ίδιου μήνα, στο Κλαυσί του Δήμου Καρπενησίου, πολίτης προχώρησε σε καύση κατά παράβαση του νόμου και θα πρέπει να καταβάλει επίσης ποσό 450 ευρώ. Τέλος, στις 19/8/22, στο Καρπενήσι, επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο σε πολίτη, ύψους 450 ευρώ για ελεγχόμενη καύση, λόγω μη τήρησης της απαγόρευσης της καύσης εντός αντιπυρικής περιόδου.

Όπως τονίζεται στο έγγραφο που υπογράφει ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Ευρυτανίας, Πύραρχος Στέργιος Φυσέκης, το επιβαλλόμενο πρόστιμο τελεί σε συνάρτηση, πολλαπλασιάζεται και επαυξάνεται, ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας που προβλέπει καθημερινά για κάθε περιοχή της Ελλάδος ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Σε περίπτωση επέκτασης της φωτιάς σε λοιπές αστικές, αγροτικές και δασικές εκτάσεις, σχηματίζεται ποινική δικογραφία σε βάρος του δράστη και υποβάλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Μετά την δικαστική καταδίκη του, πέρα της ποινικής και αστικής ευθύνης αποζημίωσης των παθόντων (ανθρώπινα θύματα, οικίες, κ.ά.), ο δράστης υπόκειται και σε επιβολή έτερου διοικητικού προστίμου  που κυμαίνεται από τα 1.467,35 ευρώ έως και τα 58.694,00 ευρώ. «Σας υπενθυμίζουμε ότι η προστασία των δασών, των αγροτικών εκτάσεων και της υπαίθρου μας γενικότερα, είναι υποχρέωση όλων μας», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση. Όπως ήδη αναφέρθηκε, η αντιπυρική περίοδος διαρκεί μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ