25 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Διπλωματία απέναντι στις προκλήσεις

Τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική και την αμερικανική κυβέρνηση υπογράφουν την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον ο Νίκος Δένδιας και ο Άντονι Μπλίνκεν, με την Αθήνα να επιβεβαιώνει τη στρατηγική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις, παρουσιάζοντας χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», στον οποίο αγνοούνται πλήρως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σαφής είναι η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου με την υπογραφή ανανέωσης της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον. Ο Νίκος Δένδιας φτάνει την Τετάρτη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Από εδώ και στο εξής, οι αμερικανικές δυνάμεις θα επεκτείνουν την παρουσία τους σε Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο και Σούδα.

Η συμφωνία θα είναι πενταετούς διάρκειας, οι νέες τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο, το Κογκρέσο θα χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών εγκαταστάσεων, ενώ θα περιλαμβάνεται και συνοδευτική επιστολή Μπλίνκεν με τις πολιτικές δεσμεύσεις έναντι της Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέδειξε στη Μεσογειακή διάσκεψη του ΟΑΣΕ την ανάγκη συνεργασίας έναντι των κοινών προκλήσεων, με πυξίδα το διεθνές δίκαιο, υποδεικνύοντας την Τουρκία ως χώρα- ταραξία στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως δήλωσε: «Είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να ευοδωθεί η συνεργασία αυτή, οι διεθνείς και περιφερειακοί εταίροι μας να τηρούν τις ίδιες αρχές, δηλαδή τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Καμία χώρα δεν πρέπει να θεωρεί ότι εξαιρείται από αυτά τα κριτήρια. Δυστυχώς, δεν μοιράζονται όλοι στη γειτονιά μας το όραμά μας».

Την ίδια ώρα σε κρεσέντο προκλητικότητας επιδίδεται το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Σε αυτόν εδώ το χάρτη, που παρουσιάζεται ως απάντηση στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την Γαλάζια Πατρίδα, η Άγκυρα αγνοεί την επιρροή και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικαλούμενη και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σχολιάζει: «Οι περιοχές στις τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης καθορίζονται βάσει της “Συμφωνίας Υφαλοκρηπίδας” που υπογράψαμε με την “Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου” και της οποίας τα σύνορα κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020».

Νέες, έμμεσες πλην σαφείς, απειλές από τον Τούρκο πρόεδρο για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Η χώρα μας η οποία φιλοξενεί 5 εκατομμύρια ξένους, εκ των οποίων τα 3,6 εκ. προέρχονται από τη Συρία, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός νέου κύματος προσφύγων από το Αφγανιστάν».

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο στις προσπάθειες της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων διαμήνυσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής.

Στις ΗΠΑ – ανταπόκριση Λένα Αργύρη

Σε λίγες ώρες αναμένεται να φτάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Δένδιας για να κηρύξει την έναρξη του τρίτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου μαζί με τον κ. Μπλίνκεν, να έχει διμερή συνάντηση μαζί του και βεβαίως να υπογράψει το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

Το κλίμα που υπάρχει στην Ουάσιγκτον είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της τροποποιημένης αμυντικής συμφωνίας επιλέγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να ενισχύσουν την παρουσία τους στην χώρα μας, την ώρα που απομακρύνονται από την Ευρώπη και στρέφουν το στρατηγικό ενδιαφέρον τους στον Ειρηνικό. Αυτό, λένε εδώ, αποτελεί μια σαφή ένδειξη του ρόλου που θέλουν να έχει η χώρα μας στην περιοχή και αυτός ο ρόλος είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένος. Επαναλαμβάνουν στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα -και θα το πει αύριο κ δημοσίως ο κ. Μπλίνκεν είναι χώρα στην οποία βασίζονται για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Περιμένουμε και την πολιτική δήλωση εκ μέρους του κ. Μπλίνκεν μέσω επιστολής που θα συνοδεύει το νομικό κείμενο, τι πληροφορίες υπάρχουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επαναλαμβάνουν την δέσμευση τους για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας, για πρώτη φορά θα γίνεται αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα μας και στο δίκαιο της θάλασσας ενώ θα τονίζεται με σαφήνεια ότι η απειλή για χρήση βίας δεν είναι αποδεκτή.

Πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα με αυτή την συμφωνία (και μετά την συμφωνία με την Γαλλία) αποδεικνύει ότι η διπλωματία της είναι εξίσου αποτελεσματική και στις δυο πλευρές του ατλαντικού και σε καμία περίπτωση η ενίσχυση των σχέσεων με την μια πλευρά δεν αποδυναμώνει τις σχέσεις με την άλλη, αλλά αυτές οι σχέσεις λειτουργούν συμπληρωματικά.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ