29 Νοεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Δομνίστα / Οι Ευρυτάνες ήρωες του ’40 «ζωντάνεψαν» μέσα από φωτογραφίες – Μια συγκινητική, επετειακή έκθεση

Με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Πανευρυτανική Ένωση σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Δομνίστας και την Κοινοτική Βιβλιοθήκη Δομνίστας, εξέθεσαν για πρώτη φορά, στην αίθουσα του Κοινοτικού Τουριστικού Ξενώνα Δομνίστας, πάνω από εκατό (100) φωτογραφίες ισάριθμων Ευρυτάνων ηρώων – νεκρών του έπους 1940-41.

Το εκθεσιακό υλικό αντλήθηκε από το βιβλίο του Κ. Α. Παπαδόπουλου «Νεκροί και Μνήμες – Αιώνιο Μνημόσυνο στους ηρωικά πεσόντες Ευρυτάνες κατά το Έπος του 1940-41» (έκδοσης Πανευρυτανικής Ένωσης). Σημειώνεται ότι οι Ευρυτάνες νεκροί ανέρχονται σε 201, εκ των οποίων οι 12 ήταν αξιωματικοί και οι υπόλοιποι εκατόν ογδόντα εννιά (189) υπαξιωματικοί και οπλίτες.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι για τους ήρωες νεκρούς που δεν υπάρχουν φωτογραφίες, τοποθετήθηκαν στην αλφαβητική σειρά τα ονόματά τους με τις εικόνες του εξωφύλλου και του οπισθόφυλλου του παραπάνω βιβλίου, που παριστάνουν, το μεν πρώτο (εξώφυλλο) ένα σαλπιγκτή να κάνει προσκλητήριο των νεκρών στα χιονισμένα βουνά της Β. Ηπείρου και της Αλβανίας, το δε δεύτερο (οπισθόφυλλο) έναν φαντάρο να ανάβει ένα κεράκι σε μνήμα ήρωα.

Η παραπάνω έκθεση λειτούργησε από 26 μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2021 και δέχθηκε εκατοντάδες επισκέπτες, ντόπιους και εκδρομείς των ημερών αυτών.

«Πολλοί από αυτούς δε, συγκινήθηκαν ιδιαίτερα για τα παλικάρια που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους ανώτερα ιδανικά και αξίες και που ζωντάνεψαν μπροστά τους με τις φωτογραφίες τους. Ιδιαίτερα, φυσικά, συγκινήθηκαν συγγενείς των νεκρών αυτών από τη Δομνίστα και τα γύρω χωριά», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι το ίδιο υλικό διατέθηκε προς αξιοποίηση, από τον συγγραφέα και από τις εκδόσεις «ΣΤΙΓΜΗ Ε.Π.Ε.» του Ευρυτάνα κ. Παύλου Χαρμαντζή, στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ) προς μελλοντική αξιοποίηση.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ