16 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δυναμική η εκπροσώπηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην 85η Δ.Ε.Θ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), πρωτοπορώντας για μία ακόμη φορά, συμμετείχε ως εκθέτης στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα το τρίπτυχο “Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον”, στο πλαίσιο και της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ στήθηκε το παραδοσιακό σαρακατσάνικο κονάκι και παρουσιάστηκαν στο κοινό στοιχεία του καθημερινού βίου των Σαρακατσαναίων καθώς και η παραδοσιακή φορεσιά. Από το Σάββατο 11 έως και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 η καρδιά της Δ.Ε.Θ. χτυπούσε δυνατά στο σαρακατσάνικο κονάκι, που αποτέλεσε πόλο έλξης για όλους τους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό των Σαρακατσαναίων, να μεταφερθούν νοερά σε μία άλλη εποχή, να επικοινωνήσουν με συνανθρώπους τους.

Η συμμετοχή της Π.Ο.Σ.Σ. στο μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας εμπλουτίστηκε με οργανωμένες δράσεις και θεματικές ενότητες.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 13/9/2021 πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα: «Μετακινούμενη κτηνοτροφία, προφύλαξη δασών». Σε αυτήν έλαβαν μέρος ο Σαρακατσάνος Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μπίκος, η καθηγήτρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος κα. Βασιλική Λάγκα, η καθηγήτρια Δασολογίας του Α.Π.Θ. κα Μαρία Καρατάσιου, ο κτηνίατρος και βιωματικός Σαρακατσάνος κ. Χρήστος Φράγκος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Μπομπότας. Η γόνιμη συζήτηση ανέδειξε αφενός τη σημασία της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, παραδοσιακού τρόπου ζωής των Σαρακατσαναίων, για την προστασία του δασικού μας πλούτου, επίκαιρου και φλέγοντος ζητήματος, και αφετέρου την οικολογική συνείδηση των προγόνων μας ως αποτέλεσμα βιώματος.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Πέμπτη 16/9/2021 με αφιέρωμα στη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επικεφαλής της Επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γεώργιος Καψάλης, ενώ στη συζήτηση που συντόνισε ο κ. Δημήτρης Σαμουρέλης, έλαβαν ακόμη μέρος ο Σαρακατσάνος Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, η ιστορικός και πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας κα Βασιλική Νάκου και ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας. Ο Γεώργιος Καψάλης και οι συνομιλητές του κατέδειξαν τη συμβολή των Σαρακατσαναίων στον αγώνα του Γένους, κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο, με την προσφορά σπουδαίων ηρώων όπως ο Κατσαντώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Λιακατάς, ο Δίπλας, ο Τσόγκας η Μπασδέκη κ.α. Πέραν τούτου, ότι τα σαρακατσάνικα κονάκια υπήρξαν το καταφύγιο, το «γιατάκι», όλων των αγωνιστών και τα τσελιγκάτα το στήριγμά τους. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ακούστηκαν κλέφτικα σαρακατσάνικα τραγούδια από γέροντες εθελοντές.

Οι δράσεις κορυφώθηκαν την Παρασκευή 17/9/2021 με εκδήλωση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη δημιουργία της Π.Ο.Σ.Σ. Μέσα στο σαρακατσάνικο κονάκι που στήθηκε στη Δ.Ε.Θ. συζήτησαν – σε συντονισμό της καθηγήτριας των ΤΦΑΑ Σερρών κ. Ευαγγελινού Χριστίνας– για το μέλλον του οργανωμένου σαρακατσάνικου πολιτιστικού κινήματος ο καθηγητής γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Ντίνας, η καθηγήτρια των ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. κα Στέλλα Δούκα, ο καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ κ. Γεώργιος Λυκεσάς, ο διευθυντής της Δημοτικής τηλεόρασης Θεσ/νίκης ΤV 100 κ. Κεσσόπουλος Ιωάννης, η υπεύθυνη Επιστημονικής έρευνας της Π.Ο.Σ.Σ. κα Σοφία Κωστούλα, ο χοροδιδάσκαλος καθηγητής φυσικής αγωγής και ερμηνευτής Σαρακατσάνικου τραγουδιού κ. Σπύρος Γιαννιός , ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος της εταιρίας που κατασκευάζει το επιτραπέζιο παιδικό παιχνίδι της ντοπιολαλιάς και ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας.

«Η λήξη και ο απόηχος της 85ης Δ.Ε.Θ. επιβεβαίωσαν περίτρανα ότι η Π.Ο.Σ.Σ. ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις ενός σημαντικού εκθεσιακού γεγονότος, ως όφειλε εκπροσωπώντας τους συλλόγους-μέλη της και τους χιλιάδες απλούς Σαρακατσαναίους. Τα βήματα μας πιο στέρεα από ποτέ. Περνάμε από τις διαπιστώσεις στα έργα και στις πράξεις συγκροτώντας μια νέα συλλογική προσπάθεια ανάταξης», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ