30 Ιουλίου 2021

Ελληνικά Πετρέλαια: Υψηλά κέρδη λόγω ανάκαμψης των διεθνών τιμών πετρελαίου στο α’ τρίμηνο

Θετικά λειτουργικά αποτελέσματα μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον διύλισης που επηρεάζει τη βασική δραστηριότητα του ομίλου, κατέγραψαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σημειώθηκε, σημαντική ανάκαμψη δημοσιευμένης κερδοφορίας, στα υψηλότερα των τελευταίων ετών και ιστορικά υψηλότερη κερδοφορία για τον κλάδο των Πετροχημικών, παρόλο που «Το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε τους τελευταίους 14 μήνες είναι το δυσκολότερο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε εδώ και πολλά χρόνια», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης.

Στα σημαντικά νέα του ομίλου περιλαμβάνονται, η έγκριση επένδυσης ύψους €35 εκατ.  στο εργοστάσιο πολυπροπυλενίου στη Θεσσαλονίκη, η στρατηγική “VISION 2025”, για την Ενεργειακή Μετάβαση και η στόχευση για 600 MW χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε λειτουργία μέχρι το 2025, ισχύς που θα ξεπεράσει τα 2 GW το 2030. Ήδη, έχει υλοποιηθεί το 40% του μεγάλου Φ/Β πάρκου 204 MW στην Κοζάνη.

Όσον αφορά τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 176 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 90 εκατ., τα υψηλότερα από το τρίτο τρίμηνο 2018.

Τα υψηλά δημοσιευμένα κέρδη οφείλονται κυρίως στην ανάκαμψη των διεθνών τιμών και την επίπτωσή τους στην αποτίμηση αποθεμάτων. Ωστόσο, οι επιδόσεις των διυλιστηρίων διεθνώς συνεχίζουν να επηρεάζονται από τη μειωμένη ζήτηση πετρελαιοειδών στα καύσιμα κίνησης και ιδιαίτερα σε καύσιμα αεροπορίας, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Στη ελληνική αγορά, η ζήτηση καυσίμων στο τελευταίο τρίμηνο καταγράφεται ως η χαμηλότερη ιστορικά, λόγω των περιορισμών σε μετακινήσεις και ταξίδια.

Στρατηγική

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου και μιλώντας για τα σχέδια της Ελληνικά Πετρέλαια ο κ. Σιάμισιης, επεσήμανε: «Όλες οι επιχειρήσεις, ως μέλη μιας οικονομίας και κοινωνίας που δοκιμάζεται από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, έχουν επηρεαστεί και προσαρμόζουν αντίστοιχα τη λειτουργία και τη στρατηγική τους. Ο κλάδος των πετρελαιοειδών έχει πληγεί περισσότερο από άλλους, καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και στα ταξίδια εξακολουθούν να περιορίζουν σημαντικά τη ζήτηση των προϊόντων μας.

Σαν αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν σταδιακά ανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, το διεθνές περιβάλλον διύλισης σημειώνει για τέταρτο τρίμηνο στη σειρά τα χαμηλότερα περιθώρια, ενώ η ζήτηση καυσίμων στις βασικές μας αγορές υπολείπεται σημαντικά του κανονικού επίπεδου. Στο επόμενο διάστημα αναμένουμε ουσιαστική βελτίωση, καθώς η πρόοδος των εμβολιασμών θα επιτρέψει τις εσωτερικές μετακινήσεις αλλά και τα αεροπορικά ταξίδια, σε μια περίοδο σημαντική για τον τουρισμό και ιδιαίτερα για τη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα του τριμήνου αντικατοπτρίζουν αυτό το περιβάλλον, με χαμηλή κερδοφορία στον κλάδο διύλισης ο οποίος λόγω της βαρύνουσας σημασίας που έχει, υπερκαλύπτει τις βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί στις υπόλοιπες επιχειρηματικές μονάδες του Ομίλου. Στα θετικά του τριμήνου προσμετράται και η υψηλή κερδοφορία κατά ΔΠΧΠ λόγω της αύξησης των τιμών, που καλύπτει μεγάλο μέρος των ζημιών που καταγράφηκαν πέρυσι, ενώ η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους χρηματοδότησης επιτρέπει τον σχεδιασμό ενός πιο φιλόδοξου πλάνου ανάπτυξης».

Στρατηγική και στόχοι

«Σε επίπεδο στρατηγικής, είναι πλέον επιτακτική η αναγκαιότητα μετασχηματισμού του Ομίλου και η στροφή προς τη Νέα Ενέργεια με επενδύσεις που συμπληρώνουν τις παραδοσιακές μας δραστηριότητες. Ο Όμιλος λειτουργεί με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που σχεδιάστηκε με τα δεδομένα της δεκαετίας του 1990 και έχει μεν καταγράψει μια πετυχημένη πορεία μέχρι σήμερα, αλλά χρειάζεται να αλλάξει λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς και τις συνθήκες που αναμένεται να επικρατούν στην αγορά ενέργειας και στην οικονομία στα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα «VISION 2025» στοχεύει στο να καταστήσει τον Όμιλο πρωταγωνιστή σε αυτή τη νέα αγορά, μέσα από ένα ολιστικό πρόγραμμα βελτίωσης και ανάπτυξης, το οποίο καθορίζει τη στρατηγική μας σε όλες τις δραστηριότητες σε θέματα ESG, στρατηγικής επενδύσεων, εταιρικής δομής, εταιρικής διακυβέρνησης και της εικόνας του Ομίλου στην αγορά. Αποτελεί έναν φιλόδοξο «οδικό χάρτη», που παρόλες τις δυσκολίες στην υλοποίησή του, είναι απαραίτητο για την περαιτέρω εξέλιξη μας, με σημαντικά οφέλη για όλους τους εμπλεκομένους και την Ελληνική οικονομία».

To άρθρο Ελληνικά Πετρέλαια: Υψηλά κέρδη λόγω ανάκαμψης των διεθνών τιμών πετρελαίου στο α’ τρίμηνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ