19 Μαΐου 2021

Εμβολιασμοί / Παίρνουν σειρά οι ευπαθείς ομάδες – Ποιες ηλικίες ακολουθούν – Η εικόνα στην Ευρυτανία

Μέχρι αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τον Γ.Γ. Συντονισμού Θανάση Κοντογεώργη.

Έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 1.091.749 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 366.360 αφορούν και τη 2η δόση, ενώ 725.389 άτομα έχουν λάβει την 1η δόση.

Στην Ευρυτανία, στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας θα «σπάσει» το φράγμα των 2.000 εμβολιασμών: 652 συμπολίτες μας έχουν λάβει και τη 2η δόση, ενώ σε 1.286 έχει χορηγηθεί η 1η δόση.

Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αναμένεται να πάρουν σειρά οι ευπαθείς ομάδες και στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69 ετών, ενώ με βάση τον προγραμματισμό, «μες στον Απρίλιο θα γίνουν όσοι εμβολιασμοί έγιναν όλο το πρώτο τρίμηνο του έτους».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί πώς θα πιστοποιούνται τα άτομα με σοβαρές ασθένειες που θα ακολουθήσουν στη σειρά των εμβολιασμών, λέγοντας ότι ήδη έχει καταρτιστεί η σχετική λίστα μέσω της άυλης συνταγογράφησης και τον ΗΔΙΚΑ, ωστόσο θα ανακοινωθεί πώς θα μπορεί κάποιος να μπει στη λίστα αν δεν έχει εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Οι ευπαθείς ομάδες που θα πάρουν σειρά

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως:

 – Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.

– Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5.

– Ασθενείς με κυστική ίνωση.

– Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.

– Με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.

– Με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Ποιοι ακολουθούν

Ακολούθως, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν με τις ηλικιακές κατηγορίες 70-74 ετών και στη συνέχεια για τα άτομα 65-69 ετών, τα οποία θα λάβουν τα εμβόλια Pfizer και Moderna, ενώ τα άτομα ηλικίας 60-64 ετών έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca (στην Ευρυτανία τα εμβόλια χορηγούνται στο Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας).

Επίσης, σχεδόν παράλληλα θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18-59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου (καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτης, χρόνια ηπατική ή νεφρική νόσο κλπ). Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί με ηλικιακό κριτήριο.

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά