27 Σεπτεμβρίου 2021

Εμβόλιο – Άυλη συνταγογράφηση: Πώς γίνεται η εγγραφή, ποια στοιχεία απαιτούνται

Εμβόλιο – Άυλη συνταγογράφηση: Πώς γίνεται η εγγραφή, ποια στοιχεία απαιτούνται

ΕΜΒΟΛΙΟ – ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΑΥΛΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ: Η διαδικασία του ραντεβού εμβολιασμού της Covid-19 περνά μέσα από την άυλη συνταγογράφηση. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η δυνατότητα της άυλης συνταγογράφησης χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από τους πολίτες τους τελευταίους μήνες, και έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Η άυλη συνταγογράφηση -γνωστή και ως ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πέρα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα είναι και ένας από τους τρόπους με τους οποίους θα είναι δυνατή η συνταγογράφηση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα μέ όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, οι πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Όσοι δεν έχουν την άυλη συνταγογράφηση, υπάρχει η ειδική ιστοσελίδα, το emvolio.gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους για το εμβόλιό τους. Για όσους δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες, μπορούν να προσέλθουν στο φαρμακείο της γειτονιάς, και με τη βοήθεια των φαρμακοποιών να ολοκληρώσουν την απαιτούμενη διαδικασία.

Για την ενεργοποίηση της Άυλης Συνταγογράφησης, θα χρειαστείτε:
Τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet ή κωδικούς ΑΗΦΥ, για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας,
Τον αριθμό ΑΜΚΑ σας ή/και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας κάτω των 18 ετών,
Το κινητό σας τηλέφωνο ή/ και πρόσβαση στο email σας, όπου θα σας αποσταλούν κωδικοί επιβεβαίωσης πριν την ενεργοποίηση.

Η είσοδος γίνεται με τη χρήση των κωδικών του TaxisNet και αποκτάτε πρόσβαση στις υπηρεσίες: Άυλη Συνταγογράφηση, Ηλεκτρονικά Ραντεβού, Οικογενειακός Ιατρός. Απαιτείται η γνώση του ΑΜΚΑ και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν τον θυμάται, μπορεί να τον αναζητήσει, πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο για την Εύρεση ΑΜΚΑ.

Πως μπορείτε να ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση;

Είτε ακολουθώντας τα βήματα στο www.gov.gr, είτε απευθείας, στο ehealth.gov.gr
– Θα συνδεθείτε με τους κωδικούς σας TaxisNet ή με τους κωδικούς Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ) που σας έχει δώσει ο οικογενειακός σας ιατρός.
– Θα συμπληρώσετε τον ΑΜΚΑ σας ή/και του ασφαλιστικά εξαρτώμενου μέλους σας, κάτω των 18 ετών.
– Θα επιλέξετε «Επιθυμώ Άυλη Συνταγογράφηση».
– Θα επιβεβαιώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας στα οποία θέλετε να λαμβάνετε τα στοιχεία της συνταγής σας.
– Θα πατήσετε «Υποβολή» για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

Τι αλλάζει με την άυλη συνταγογράφηση για τον πολίτη;

Ο ιατρός θα σας συνταγογραφήσει τη συνταγή φαρμάκων σας και θα λάβετε τα στοιχεία της στο κινητό σας τηλέφωνο ή/ και στο email σας. Κατά την επίσκεψη σας στον φαρμακοποιό, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση της έντυπης συνταγής, αλλά θα μπορείτε να πάρετε τα φάρμακα σας, μόνο με το αριθμό (barcode) συνταγής. Οι χρονίως πάσχοντες μπορούν εξ’ αποστάσεως (χωρίς φυσική παρουσία), να ζητήσουν από τον ιατρό τους να επανεκδώσει τη συνταγή τους, μηνιαία ή επαναλαμβανόμενη και να λάβουν τα στοιχεία της συνταγής στο κινητό τηλέφωνο ή/και email τους.

Πως μπορίτε να παραλάβετε τα φάρμακα κατά την επίσκεψη σας στο φαρμακείο

Όταν επισκεφθείτε τον φαρμακοποιό για να εκτελέσετε την ηλεκτρονική συνταγή, δε θα απαιτείται να προσκομίσετε το φυσικό έντυπο της συνταγής φαρμάκων του ιατρού με την υπογραφή και τη σφραγίδα του.
– Ο φαρμακοποιός μπορεί να αναζητήσει για να εκτελέσει τη συνταγή σας με τον αριθμό της (barcode συνταγής), τον οποίο θα τον γνωρίζετε, καθώς θα τον έχετε λάβει με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο (sms) ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) που θα έχετε δηλώσει.
– Στην περίπτωση απώλειας του sms ή/και του email που έχετε λάβει με τον αριθμό της συνταγής (barcode συνταγής), ο φαρμακοποιός μπορεί να αναζητήσει τη συνταγή σας με βάση τον ΑΜΚΑ σας.
Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας το κινητό τηλέφωνο ή/και πρόσβαση στο email σας, όπου θα σας αποσταλεί κωδικός επιβεβαίωσης, τον οποίο θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στον φαρμακοποιό.
– Όταν εκτελεστεί η συνταγή από τον φαρμακοποιό, θα λάβετε ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο ή/και στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.

Δείτε εδώ τον πλήρη οδηγό για την ενεργοποίηση της Άυλης Συνταγογράφησης.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την Άυλη Συνταγογράφηση.

To άρθρο Εμβόλιο – Άυλη συνταγογράφηση: Πώς γίνεται η εγγραφή, ποια στοιχεία απαιτούνται δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ