23 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επιφυλάξεις της ηγεσίας του γερμανικού SPD για το αίτημα του Κιέβου να δοθούν Leopard

Ο συμπρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ είπε χθες Σάββατο ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για αποστολή γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard χωρίς σχετική απόφαση του ΝΑΤΟ.

«Καμιά χώρα δεν παραδίδει τεθωρακισμένα άρματα μάχης όπως τα Leopard 1 ή 2», τόνισε ο Κλινγκμπάιλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στα δίκτυα RTL και NTV.

Αφού κατήγγειλε τις ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία και επεσήμανε πως ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έχει επικρίνει τη Δύση για τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι, αλλά και εμείς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, να σταθμίζουμε ξανά και ξανά την εμπλοκή μας σε αυτόν τον πόλεμο».

Για τη γερμανική κυβέρνηση, είπε, ήταν πάντα σημαντικό να μην ενεργεί μόνη της όταν πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Προ ημερών, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πως το Βερολίνο θα παραδώσει στο Κίεβο 40 οχήματα μάχης Marder και μια συστοιχία Patriot, παρότι επί μήνες απέφευγε να ικανοποιήσει ανάλογα αιτήματα που είχε διατυπώσει η ουκρανική κυβέρνηση.

Η στρατιωτική βοήθεια γνωστοποιήθηκε μέσω κοινής ανακοίνωσης των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Γερμανίας, που εκδόθηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Το Βερολίνο δεν συμπεριέλαβε τα πανίσχυρα άρματα μάχης Leopard στο πακέτο της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, παρά τις πιέσεις από ορισμένα μέλη του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Από την πλευρά της, η Γαλλία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό με τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα.

«Η παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού αποτελεί μήνυμα ότι η δυτική συμμαχία ενεργεί σε στενό συντονισμό και εξακολουθεί να υποστηρίζει την Ουκρανία», δήλωσε ο Κλινγκμπάιλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο RND.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ