28 Ιουνίου 2022

Ερώτηση Μωυσή Μπερμπερή στον Φάνη Σπανό για τις προοπτικές των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Στερεάς – “Καμπανάκι” για το Καρπενήσι

Με 166 ψήφους «υπέρ» έναντι 132 «κατά» ψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Έκδηλη είναι η ανησυχία στο Καρπενήσι, με τους ανθρώπους του Τμήματος Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, που ανήκει πλέον στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, να κρούουν κώδωνα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του τμήματος.

Αναλυτικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται στα Ευρυτανικά Νέα που κυκλοφορούν.

Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό για τις προοπτικές πανεπιστημιακών τμημάτων στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετά την ψήφιση του νέου νόμου του Υπουργείου Παιδείας κατέθεσε, εξάλλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Μωυσής Μπερμπερής.

Σύμφωνα με τον περ. σύμβουλο της περιφερειακής ομάδας “Στερεά… Υπεροχής”, στηριζόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ,  αν εφαρμοστεί ο νόμος: “… το τμήμα δασολογίας Καρπενησίου, του χρόνου και στο πρώτο εξάμηνο δεν θα έχει κανέναν φοιτητή”, καθώς σύμφωνα με τις νέες διατάξεις εισάγεται υψηλή βάση εισαγωγής.

Η ερώτηση

Η επίκαιρη επερώτηση του κ. Μωυσή  Μπερμπερή προς τον Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό με ημερομηνία κατάθεσης  την 16η Φεβρουαρίου 2021 και θέμα: “Προοπτικές πανεπιστημιακών τμημάτων Στερεάς”, έχει ως εξής:

“Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 11/02/2021, ο νόμος με τίτλο: «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και άλλες διατάξεις». Εκτός των άλλων, εισάγει και την καθιέρωση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, ως ένα ποσοστό του μέσου όρου της βαθμολογίας του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου. Το ποσοστό θα καθορίζεται από το αντίστοιχο τμήμα και σύμφωνα δε με τα δηλωθέντα θα κυμαίνεται από 0,8 έως 1,2.

Δεν θα επεκταθούμε το τι σημαίνει βάση εισαγωγής σε μια διαγωνιστική διαδικασία ούτε το ότι η νοσηλευτική Διδυμοτείχου εξετάζεται στα ίδια θέματα με την ιατρική Αθηνών, ούτε βέβαια το ότι ένας μαθητής από το Λύκειο Ραπτόπουλου καλείται να διαγωνιστεί με μαθητές των πρότυπων αθηναϊκών σχολείων. Αυτά έχουν ήδη πολυσυζητηθεί και αποτελούν και ιδεολογικές αρχές των πολιτικών σχηματισμών.

Θέλαμε να μείνουμε, στο ότι με βάση τα νέα δεδομένα και σε σχέση με τις περσινές βαθμολογίες, ο μέσος όρος της απόδοσης των παιδιών, είναι περίπου το 10. Κατά συνέπεια η ελάχιστη βάση εισαγωγής δύναται να είναι το ελάχιστο 8. Συνέπεια των παραπάνω είναι, το ότι 25 χιλιάδες μαθητές θα οδηγηθούν εκτός δημόσιας εκπαιδευτικής διαδικασίας και ένα μεγάλο μέρος των σχολών, μία στις τρεις λένε κάποιοι, θα οδηγηθούν άμεσα ή σταδιακά σε κλείσιμο. Επ’ ωφελεία των ιδιωτικών κολλεγίων, όπου εκεί δεν χρειάζεται βαθμολογία παρά μόνο χρήματα.

Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα το τμήμα δασολογίας Καρπενησίου, του χρόνου και στο πρώτο εξάμηνο δεν θα έχει κανέναν φοιτητή. Περίπου το ίδιο θα ισχύσει και για το τμήμα περιφερειακής ανάπτυξης στην Άμφισσα καθώς και το τμήμα γεωργικών επιχειρήσεων στη Θήβα. Δραματική μείωση σπουδαστών θα έχουν, επίσης, 2 τμήματα στη Λαμία και 3 τμήματα στα Ψαχνά Ευβοίας, με συνέπεια σταδιακά να οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Είναι γνωστή η σημασία της ύπαρξης πανεπιστημιακών τμημάτων στη Στερεά και μέχρι την ίδρυση του δικού της πανεπιστημίου, αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση, κυρίως των κοινωνικά αδύναμων αλλά και σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, πολιτισμικά και οικονομικά.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης: Τι πρωτοβουλίες πρόκειται να λάβει, ώστε να διασωθούν τα εν λόγω τμήματα, που εδρεύουν στη Στερεά;”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ