30 Ιανουαρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Ευρυτανία / Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή αιτήσεων στο “Εξοικονομώ”. Σε χρόνο-ρεκόρ καλύφθηκαν οι πόροι στην Ήπειρο

Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή (11/12) η λειτουργία της πλατφόρμας του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Με στόχο να επωφεληθούν περισσότεροι δικαιούχοι και να αποφευχθεί η γρήγορη εξάντληση των κονδυλίων, το υπουργείο αποφάσισε την αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τη Στερεά, καθώς τα 13,3 εκ. ευρώ του 2019 έγιναν 31,5 εκ. στο νέο πρόγραμμα. Το ποσοστό επιδότησης αρχίζει από το 35% και δύναται να φθάσει έως και το 85% επί της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.

Για τις 16 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, έχει προγραμματιστεί η υποβολή αιτήσεων στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας (ίδια ημερομηνία και για την Πελοπόννησο). Θα έχει προηγηθεί η Περιφέρεια Αττικής (14/12) και ακολουθούν στις 20 Δεκεμβρίου η Θεσσαλία και στις 21 Δεκεμβρίου οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, στις 11 Ιανουαρίου 2021 η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στις 13 Ιανουαρίου του 2021 η Δυτική Μακεδονία και στις 15 Ιανουαρίου του 2021 η Κεντρική Μακεδονία.

Κακή αρχή στην Ήπειρο

Ωστόσο, η πρεμιέρα του προγράμματος, που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, δεν προοιωνίζει κλίμα αισιοδοξίας σε μηχανικούς και υποψήφιους δικαιούχους στην Ευρυτανία. Η πλατφόρμα έμεινε ανοικτή μόλις για… 22 λεπτά (!), καθώς τόσος ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε για να εξαντληθούν τα 65 εκ. ευρώ που προβλέπονταν για την Ήπειρο. «Με δεδομένο ότι στη Στερεά Ελλάδα το κονδύλι είναι σχεδόν το μισό, σε πόση ώρα θα κλείσει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και πόσοι μηχανικοί δεν θα ολοκληρώσουν παρά ελάχιστες απ’ αυτές;», διερωτάται μηχανικός με έδρα το Καρπενήσι, μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα.

Τον Σεπτέμβριο του ‘19, όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα (αρ. φύλ. 871, 25/9/19), στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για την Περιφέρεια Στερεάς, υποβλήθηκαν 1.053 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 13,2 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια του προγράμματος εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα άνοιξε στις 10.00 το πρωί και οι πόροι είχαν τελειώσει λίγο πριν τις… 11:00. Στην Ευρυτανία, οι ιδιώτες μηχανικοί και τα γραφεία, παρά τη σωστή και έγκαιρη προετοιμασία τους, πρόφτασαν να ικανοποιήσουν μόλις μερικές δεκάδες αιτήσεις· για πλήθος συμπολιτών μας δεν κατέστη δυνατό να υποβάλουν την πρότασή τους.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ