16 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ευρωεκλογές 2024 / Πόσοι Ευρυτάνες ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου – Σε ποιο χωριό καταγράφηκαν οι περισσότεροι

Η προθεσμία επιστροφής των φακέλων της επιστολικής ψήφου έληξε τη Δευτέρα 3/6/24

από την έντυπη έκδοση

Στις Ευρωεκλογές 2024, οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και μέσω επιστολικής ψήφου. Η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώθηκε τη Μεγ. Δευτέρα, με τον ακριβή αριθμό των εγγεγραμμένων να διαμορφώνεται στις 202.556, καθώς σε διάστημα 70 ημερών από την έναρξη λειτουργίας της, η πλατφόρμα κατέγραψε 153.322 αιτήσεις εγγραφής από κατοίκους της επικράτειας και 49.234 από Έλληνες του εξωτερικού.

Συνολικά, οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες. Η συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ έχουν καταγραφεί εγγεγραμμένοι από 93 διαφορετικές χώρες στις οποίες δεν είχε συσταθεί εκλογικό τμήμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όπως… Παπούα Νέα Γουινέα, Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Τζιμπουτί, Ουγκάντα, Κονγκό, Καμπότζη, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βιετνάμ. Οι χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών ήταν η Γερμανία με 9.578 εγγεγραμμένους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.090, οι ΗΠΑ με 3.857, το Βέλγιο με 3.491, η Ολλανδία με 3.119 και η Κύπρος με 2.808.

Πόσοι, όμως, είναι οι εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Ευρυτανίας και, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, θα συμμετάσχουν στις προσεχείς Ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ανέρχονται σε 1.043, άνθρωποι που διαμένουν σε Ελλάδα ή εξωτερικό και το προηγούμενο διάστημα υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι εκλογείς παρέλαβαν τους φακέλους της επιστολικής ψήφου (με το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο), οι οποίοι θα πρέπει να επιστραφούν συμπληρωμένοι στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση και να φτάσουν στα κέντρα διαλογής έως τις 17.00 της 8ης Ιουνίου, παραμονή των Ευρωεκλογών. Η προθεσμία επιστροφής των φακέλων της επιστολικής ψήφου έληξε τη Δευτέρα 3/6.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων με επιστολική ψήφο -συνολικά 41- καταγράφεται στο Ε.Τ. Φουρνάς και ακολουθούν τα τμήματα στην πόλη Καρπενησίου (με 36, 31, 25, 24, 23 ψηφοφόρους), το Ε.Τ. Γρανίτσας (28) κ.α. Μόλις σε 6 από τα 114 εκλογικά τμήματα της Ευρυτανίας, δεν υπάρχει καταχώριση εκλογέα με την ένδειξη της επιστολικής ψήφου (σε Άγιο Δημήτριο, Άγιο Γεώργιο, Νεοχώρι Δ. Αγράφων, Ροσκά, Στεφάνι, Παλιό Δερμάτι Δ. Καρπενησίου).

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ