5 Δεκεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

“Ηδη έχουν καεί 110.000 στρέμματα στα Δερβενοχώρια – Η φωτιά θα συναντήσει τα καμένα του 2021”. Η εκτίμηση καθηγητή της Δασολογίας Καρπενησίου

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις που κάνει ο Δρ. Παλαιολόγος Παλαιολόγου, Επίκουρος Καθηγητής Δασοπροστασίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Δασολογίας & ΔΦΠ Καρπενησίου, όσον αφορά στην εν εξελίξει μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια και τον τελικό απολογισμό των καμένων εκτάσεων.

«Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τελικά καλά με την πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια και ενώ το μέτωπο φαίνεται να ελέγχθηκε στη βόρεια πλευρά του, ξέφυγε προς τα νότια (περίμετροι με πράσινο)», σημειώνει σε ανάρτησή του, τονίζοντας πως «ήδη έχουν καεί 110.000 στρέμματα και φαίνεται ότι η πυρκαγιά θα ξεπεράσει σε μέγεθος αυτό της αντίστοιχης της Βαρυμπόμπης του 2021».

«Αυτό που δείχνει ο χάρτης», αναφέρει ο καθηγητής, «είναι ότι η πυρκαγιά στην κεντρική Αττική τελικά θα συναντηθεί με την καμένη έκταση του 2021, θα φτάσει σε αγροτικές εκτάσεις και εκ των πραγμάτων θα περιοριστεί. Όμως, τα άκαυτα τμήματα στο κέντρο (~20,000 στρέμματα ακόμα άκαυτα), στα νότια (~17,000 στρέμματα ακόμα άκαυτα) και στα βόρεια (~13,000 στρέμματα ακόμα άκαυτα) της τωρινής περιμέτρου σε σχέση με το όριο της πυρκαγιάς του 2021 θα καούν και αυτά, αν και με χαμηλότερο ρυθμό εξάπλωσης, αν δεν εκλεχθούν σύντομα. Η πυρκαγιά επομένως μπορεί να φτάσει και τα 160.000 καμένα στρέμματα σήμερα. Σημείωση: οι εκτάσεις που κάηκαν το 2016 στα βόρεια και ξανακάηκαν τώρα λογικά θα έχουν σημαντικό πρόβλημα υποβάθμισης των εδαφών και απουσίας φυσικής αναγέννησης».

Η πυρκαγιά στο Λουτράκι είναι πιο ελεγχόμενη, με 7.500 περίπου καμένα στρέμματα, σημειώνει ο Δρ. Παλαιολόγος Παλαιολόγου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ