16 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ηνωμένο Βασίλειο: Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες – Το στοίχημα του Ρίσι Σούνακ

Πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου προκήρυξε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Η Βουλή θα διαλυθεί στις 30 Μαΐου και η χώρα εισέρχεται επίσημα σε προεκλογική περίοδο διάρκειας πέντε εβδομάδων. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για μία αιφνιδιαστική κίνηση, ούτως ή άλλως η προκήρυξη εκλογών δεν είναι κάτι που ανακοινώνεται, το βασικό όμως είναι η τεράστια διαφορά των 20 μονάδων με τους Εργατικούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Σε έξι εβδομάδες η Βρετανία θα έχει νέα κυβέρνηση, ο δρόμος για τον Ρίσι Σούνακ και τους Συντηρητικούς δεν θα είναι εύκολος, αλλά φαίνεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός σκέφτηκε, «κάντο τώρα, αλλιώς θα είναι χειρότερα…».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου, βάζοντας τέλος σε μήνες αναβολών για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής αυτών των εκλογών, τις οποίες η αντιπολίτευση των Εργατικών εκτιμάται ευρέως ότι θα κερδίσει.

«Νωρίτερα σήμερα, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να ζητήσω τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Ο Βασιλιάς έκανε δεκτό αυτό το αίτημα και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου», δήλωσε στο διάγγελμα του ο 44χρονος ηγέτης των Τόρις, μιλώντας υπό βροχή στα σκαλιά της Ντάουνινγκ Στριτ.

Τόνισε πως: «Θα κερδίσω την εμπιστοσύνη σας και θα σας αποδείξω ότι μόνο μια συντηρητική κυβέρνηση υπό την ηγεσία μου δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική μας σταθερότητα που αποκτήσαμε με κόπο, ότι μπορεί να αποκαταστήσει την υπερηφάνεια και την εμπιστοσύνη στη χώρα μας και ότι με σαφές σχέδιο και τολμηρή δράση θα προσφέρει ένα ασφαλές μέλλον για εσάς, την οικογένειά σας και το Ηνωμένο Βασίλειό μας». Το σύνθημά του όπως ανακοίνωσε: « Καθαρό Σχέδιο – Τολμηρή Δράση – Ασφαλές Μέλλον».

Now is the moment for Britain to choose its future.

Watch my first election rally live below.

https://t.co/v3ExIDNU82

— Rishi Sunak (@RishiSunak) May 22, 2024

Όπως έκανε γνωστό το πρωθυπουργικό γραφείο, οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων θα ανασταλούν την Παρασκευή και η Βουλή θα διαλυθεί στις 30 Μαΐου. Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου θα συγκληθεί στις 9 Ιουλίου και θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 17 Ιουλίου.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως οι πρόωρες εκλογές έρχονται αφού ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός, ο οποίος δεν έπεσε όσο υπολόγιζαν. Έτσι η Τραπεζα της Αγγλιας δε θα ρίξει τα επιτόκια όσο αναμενόταν. Αν τα έριχνε αρκετά θα υπήρχε λίγο καλύτερη ανάπτυξη και πιο φτηνά στεγαστικά, κάι στο οποίο υπολόγιζε η κυβέρνηση Σούνακ.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews, Νατάσα Καντζάβελου, ο Ρίσι Σούνακ πήρε το ρίσκο τώρα παρότι οι δημοσκοπήσεις είναι εναντίον του για δύο λόγους. «Έξι εβδομάδες μέχρι τις 4 Ιουλίου και τη διεξαγωγή των εκλογών, άλλοι κάνουν λόγο για αυτοκτονία και άλλοι για μια περίοδο που δεν έχει και επιλογή, γιατί ίσως οι επόμενοι μήνες να έφερναν χειρότερα αποτελέσματα, μιας που ένας από τους δύο λόγους είναι ότι οι απογειώσεις για τις απελάσεις των μεταναστών στη Ρουάντα να μην καταφέρουν να πραγματοποιηθούν και αυτό θα ήταν ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα στην κυβέρνηση και κατά του Σούνακ στην ουσία. Ο πιο σημαντικός λόγος όμως είναι η χθεσινή ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,3, επιτρέποντας στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αυτό το βήμα και να ανακοινώσει τη διεξαγωγή των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο» υπογράμμισε η δημοσιογράφος.

Με τις εκλογές του Ιουλίου θα μπει τέλος «στο χάος», λέει ο ηγέτης των Εργατικών

Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου θα δώσουν στη χώρα την ευκαιρία να βάλει τέλος στο «χάος» της συντηρητικής κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.

«Ό,τι και να ειπωθεί, ό,τι κι αν γίνει, αυτές οι εκλογές αφορούν την ευκαιρία για αλλαγή», είπε ο Στάρμερ μιλώντας σε υποστηρικτές τους, αφού ο Σούνακ προκήρυξε εκλογές για τις 4 Ιουλίου. «Η ψήφος στους Εργατικούς είναι ψήφος υπέρ της σταθερότητας, οικονομικής και πολιτικής, πολιτικών που δεν θα επιβαρύνουν τη ζωή όλων μας. Μια ψήφος για να σταματήσουμε το χάος. Είναι καιρός για αλλαγή», πρόσθεσε.

Ο Στάρμερ διαβεβαίωσε ότι οι Εργατικοί έχουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Βρετανίας, με το οποίο θα φέρουν οικονομική σταθερότητα, θα περιορίσουν τον χρόνο αναμονής στις υπηρεσίες υγείας, θα ασφαλίσουν τα εθνικά σύνορα και θα μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών αυτών αφού φέρεται να προηγείται κατά 20 μονάδες των Συντηρητικών, κατά μέσο όρο. Μια σύνθεση των δημοσκοπήσεων από το Politico δίνει στο κεντροαριστερό κόμμα 44% στην πρόθεση ψήφου, έναντι μόλις 23% για τους Συντηρητικούς που κυβερνούν τη χώρα εδώ και 14 χρόνια.

ΕΡΤΝews – Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό Άρθρο: Skynews – Ανάλυση: Οι λόγοι που ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κήρυξε πρόωρες εκλογές στις 4/7

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ