29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΗΠΑ: Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία από τον νέο ΥΠΕΞ – «Προκαλεί, δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος»

ΗΠΑ: Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία από τον νέο ΥΠΕΞ – «Προκαλεί, δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος»

«Μήνυμα» προς την Τουρκία έστειλε ο – ενός ολίγων ημερών – νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του στο αξίωμα.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα μελετήσει το εάν απαιτείται η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, εξαιτίας της αγοράς από πλευράς της του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

«Δεν είναι αποδεκτό ότι ένας στρατηγικός — επιλεγόμενος στρατηγικός — σύμμαχός μας ευθυγραμμίζεται με έναν από τους κυριότερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία», τόνισε ο Μπλίνκεν.

«Νομίζω ότι θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των υπαρχουσών κυρώσεων για να αποφασίσουμε εάν και κατά πόσον πρέπει να γίνουν περισσότερα», πρόσθεσε ο υποψήφιος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον επέβαλε όπως αναμενόταν επί μακρόν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της αγοράς των S-400. Η Άγκυρα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «σοβαρό λάθος» της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η προειδοποίηση του κ. Μπλίνκεν καταγράφηκε μία ημέρα προτού ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί και αναλάβει την εξουσία, διαδεχόμενος τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να οικοδομήσει στενή προσωπική σχέση.

«Σημαντική πρόκληση τα όσα κάνει η Τουρκία»

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος, ο οποίος όμως σε πολλά ζητήματα δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχος». Αυτό «είναι πολύ σημαντική πρόκληση για εμάς και το βλέπουμε πολύ καθαρά», σημείωσε ο υποψήφιος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

click4more: Ντόναλντ Τραμπ: «Λίγος» και στο αντίο του – Επί 20 λεπτά έπλεκε το εγκώμιό του και ο Μπάιντεν αόρατος

Οι κυρώσεις εγκρίθηκαν από πολιτικούς και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος κράτους-μέλους του NATO.

 

Η σύγκρουση σχετικά με τους S-400 θεωρείται η κυριότερη πρόκληση για τη διμερή σχέση το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν είναι το μόνο πεδίο στο οποίο οι δύο πλευρές αποκλίνουν θεαματικά. Ουάσινγκτον και Άγκυρα διαφωνούν επίσης βαθιά ως προς τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την τουρκική εμπλοκή στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Θα διατηρήσουμε την πρεσβεία στο Ισραήλ»

Ο Μπλίνκεν έθεσε το στίγμα για την πολιτική Μπάιντεν στο Παλαιστινιακό, που φυσικά δε θα διαφοροποιείται και πολύ από αυτή του Τραμπ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσσεων.

Συγκεκριμένα, δεσμεύθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα διατηρήσει σε αυτήν την πρεσβεία της.

Οι Παλαιστίνιοι διέκοψαν κάθε επαφή με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία, στην αρχή της θητείας του, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Υπέρ της λύσης των δύο κρατών

Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν, ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι «η καλύτερη» και «ίσως η μοναδική» βιώσιμη λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη είναι αυτή «των δύο κρατών».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι μια τέτοια λύση δεν μοιάζει «ρεαλιστική», τουλάχιστον «βραχυπρόθεσμα», καλώντας τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους «να αποφύγουν μονομερή μέτρα που θα κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη» την κατάσταση.

Πριν από έναν χρόνο, ο απερχόμενος πρόεδρος παρουσίαζε το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή. Προέβλεπε την ίδρυση αποστρατιωτικοποιημένου, συρρικνωμένου παλαιστινιακού κράτους, με την πρωτεύουσά του στην περιφέρεια της Ιερουσαλήμ, χωρίς τους εβραϊκούς οικισμούς, στην προσάρτηση των οποίων θα προχωρούσε το Ισραήλ, κατά το κείμενο.

Η αναμενόμενη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν να απορρίψει το σχέδιο στο σύνολό του και να πάψει να αναγνωρίζει στις ΗΠΑ το καθεστώς του αμερόληπτου μεσολαβητή.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επαναβεβαίωσε χθες ενώπιον των αμερικανών γερουσιαστών τη «δέσμευση» της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, που θα αναλάβει την εξουσία σήμερα Τετάρτη, στην «ασφάλεια του Ισραήλ», που είναι «ιερή και απαραβίαστη» για τις ΗΠΑ.

Αναγνώριση του Γκουαϊδό

Η πολιτική του Μπάιντεν επίσης θα ακολουθήσει αυτή του Τραμπ και στο θέμα της Βενεζουέλας. Ο Άντονι Μπλίνκεν ξεκαθάρισε πως η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο.

Ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να κάνει «πιο αποτελεσματικά στοχευμένες» τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον στη χώρα, που έχουν σκοπό να εξαναγκάσουν σε παραίτηση τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος διατηρεί τον έλεγχο.

Οι ΗΠΑ, όπως δεκάδες ακόμη χώρες-σύμμαχοί της, είχαν αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Ιανουάριο του 2019, ενστερνιζόμενες τις καταγγελίες των αντιπάλων του Νικολάς Μαδούρο ότι στις εκλογές του 2018, όταν επανεξελέγη πρόεδρος, έγινε εκτεταμένη νοθεία.

«Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική πολιτική η οποία θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, ξεκινώντας με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», έκρινε ο υποψήφιος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η προσπάθεια του Χουάν Γκουαϊδό να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο, στον οποίο προσάπτει την ευθύνη για τη βαθιά οικονομική κρίση στο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, κατηγορώντας τον παράλληλα για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχει αποτέλεσμα μέχρι εδώ.

Ο Νικολάς Μαδούρο, που χαρακτηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό μαριονέτα της Ουάσινγκτον και λέει πως αποπειράθηκε να τον ανατρέψει οργανώνοντας στρατιωτικό πραξικόπημα, είχε εκφράζει τον Νοέμβριο την ελπίδα ότι θα διεξαγόταν διάλογος «με αμοιβαίο σεβασμό» με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, έπειτα από χρόνια εντάσεων και ολοένα πιο σαρωτικών αμερικανικών κυρώσεων.

Η προσέγγιση στο θέμα του Ιράν

Ο Μπλίνκεν επίσης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα τηρήσει εκ νέου τις δεσμεύσεις της.

“Αλλά θα το χρησιμοποιούσαμε αυτό ως σημείο εκκίνησης, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας που θα είναι εκ νέου στην ίδια πλευρά με εμάς, για να επιδιώξουμε μια πιο ισχυρή και πιο βιώσιμη συμφωνία”, πρόσθεσε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στη Γερουσία, που κλήθηκε να επικυρώσει τον διορισμό του.

Ο χρόνος που θα χρειαζόταν το Ιράν για να φτιάξει αρκετό σχάσιμο υλικό για ένα μόνο πυρηνικό όπλο έχει μειωθεί σε τρεις ή τέσσερις μήνες από έναν και πλέον χρόνο που ήταν βάσει της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επιλέχθηκε από τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζον Μπάιντεν για να ηγηθεί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Ο χρόνος που θα χρειαζόταν το Ιράν για να παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για ένα όπλο — έχει μειωθεί από έναν και πλέον χρόνο που ήταν βάσει της συμφωνίας JCPOA, σε περίπου τρεις ή τέσσερις μήνες, με βάση τουλάχιστον δημόσιες αναφορές”, δήλωσε ο μέλλων επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφερόμενος στη συμφωνία, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

To άρθρο ΗΠΑ: Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία από τον νέο ΥΠΕΞ – «Προκαλεί, δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ