3 Δεκεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

Η Γλασκώβη επιστρέφει πολιτιστικά αντικείμενα στους νόμιμους ιδιοκτήτες

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Η Γλασκώβη θα είναι η πρώτη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο που επιστρέφει πολιτιστικά αντικείμενα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο Βρετανικό Μουσείο για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Επτά αντικείμενα, έξι που κλάπηκαν από ναούς και ιερά σε διάφορες πολιτείες της βόρειας Ινδίας κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας τον 19ο αιώνα κι ένα έβδομο, αγορασμένο παράνομα, επιστρέφουν εκεί που ανήκουν.

Η δέσμευση επαναπατρισμού της Γλασκώβης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επαναξιολόγησης της προέλευσης των αντικειμένων στον απόηχο των παγκόσμιων αντιρατσιστικών κινημάτων.

Είναι εντυπωσιακό οτι η Γλασκώβη θα επιστρέψει συνολικά 51 αντικείμενα που φυλάσσονται σε συλλογές μουσείων, στη Νιγηρία, την Ινδία και στη Νότια Ντακότα των Ηνωμένων Πολιτειών. «Αντιμετωπίζοντας λάθη του παρελθόντος, πιστεύουμε ότι οι επιστροφές θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των υπαρχουσών σχέσεων με αυτές τις κοινότητες απογόνων», δήλωσε ο Ντάνκαν Ντόρναν, επικεφαλής μουσείων και συλλογών στο Glasgow Life.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy