13 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η ΕΕ εισηγείται ταξίδια χωρίς βίζα για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ δήλωσε την Παρασκευή πρότεινε τη χορήγηση ταξιδιών χωρίς βίζα στους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου που είναι κάτοχοι σερβικών διαβατηρίων.

Από το 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο χωρίς βίζα σε επισκέπτες από το Κοσσυφοπέδιο, καθιστώντας το τελευταίο από τα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που θα λάβει την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης.

Όμως, η απόφαση είχε αφήσει εκτός τους γηγενείς Σέρβους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου που έχουν σερβικά διαβατήρια.

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο αριθμεί περίπου 200.000 γηγενείς Σέρβους μεταξύ των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων του, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, μια κίνηση που το Βελιγράδι δεν αναγνώρισε ποτέ.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ δήλωσε ότι η πρόταση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τους νομοθέτες της ΕΕ και τα κράτη μέλη, θα σημαίνει ότι «όλοι οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων θα καλύπτονται από καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης».

Η κυβέρνηση της Σερβίας χαρακτήρισε την απόφαση «εξαιρετική είδηση» και δήλωσε ότι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Οι γηγενής Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου «δεν είναι, ούτε πρέπει να είναι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας και έχουν όλα τα δικαιώματα που τους αρνούνται εδώ και χρόνια», ανέφερε το Βελιγράδι σε ανακοίνωσή του.

Η πρόταση έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να δεσμεύσει τις χώρες των Βαλκανίων πιο κοντά της, εν μέσω φόβων για αγώνα επιρροής στην περιοχή με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η ΕΕ διαμεσολαβεί μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας εδώ και χρόνια για να προσπαθήσει να επιλύσει τις μακροχρόνιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά δεν έχει καταφέρει να επιτύχει μια σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων.

Η Γαλλία είχε προειδοποιήσει τον Οκτώβριο ότι η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναθεώρηση της απόφασης για την απαλλαγή του Κοσσυφοπεδίου από την υποχρέωση θεώρησης, εάν δεν «επιδείξει υπευθυνότητα».

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ