Το Associated Press, ένα από τα πιο έγκριτα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, βρέθηκε στη Φουρνά για να καταγράψει την ιδιαίτερη αυτή προσπάθεια αναζωογόνησης του χωριού. Με το ρεπορτάζ του, φέρνει την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του σε ένα παγκόσμιο κοινό, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις ελπίδες μιας μικρής ορεινής κοινότητας στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: Associated Press
Στο απομακρυσμένο χωριό Φουρνά της Ευρυτανίας, μια αξιέπαινη προσπάθεια αναβίωσης έχει ήδη φέρει θετικές αλλαγές. Ο ιερέας Κωνσταντίνος Ντούσικος και η δασκάλα Παναγιώτα Διαμαντή ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναχαιτίσουν την ερήμωση του χωριού, θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Νέα Ζωή στο Χωριό», το οποίο προσφέρει οικονομικά κίνητρα σε οικογένειες πρόθυμες να μετακομίσουν εκεί.
Η πρωτοβουλία απέδωσε καρπούς από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Δύο οικογένειες έχουν ήδη εγκατασταθεί, ενώ άλλες πέντε έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της οικογένειας της Βασιλικής Εμμανουήλ, η οποία μετακόμισε στο Φουρνά μαζί με τα έξι παιδιά της. Η οικογένεια έγινε δεκτή με μεγάλη θέρμη: οι κάτοικοι πρόσφεραν τρόφιμα και προμήθειες, ενώ ο ιερέας και η δασκάλα τη στήριξαν με κάθε δυνατό τρόπο. «Δεν αντιμετώπισα καμία δυσκολία. Όλοι με αγκάλιασαν σαν να ήμουν μέλος της οικογένειάς τους», ανέφερε η Εμμανουήλ.
Αντίστοιχα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από το δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο πέρυσι είχε μόλις δύο μαθητές, ενώ φέτος αριθμεί ήδη οκτώ. Η δασκάλα Παναγιώτα Διαμαντή υπογραμμίζει τη σημασία της ζωντανής παρουσίας παιδιών: «Αν τα παιδιά δεν έρθουν, η δασκάλα θα μεταφερθεί αλλού και το σχολείο θα κλείσει», τονίζει, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί η έλλειψη μαθητικού δυναμικού.
Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού είναι έντονο σε ολόκληρη την Ευρυτανία, με τη μέση ηλικία των κατοίκων να ανέρχεται στα 56,2 έτη, μία από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε εθνικό επίπεδο, το 23% του ελληνικού πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ οι γεννήσεις μειώνονται δραματικά από το 2010. Το 2022, οι θάνατοι ξεπέρασαν κατά πολύ τις γεννήσεις, επιδεινώνοντας το ήδη οξύ δημογραφικό πρόβλημα.
Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, δημιούργησε το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, ενώ αύξησε τα οικογενειακά επιδόματα στον προϋπολογισμό του 2025. Την ίδια στιγμή, η Ορθόδοξη Εκκλησία εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί τους ιερείς να ενθαρρύνουν την οικογενειακή ζωή, υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά αποτελούν «δώρο Θεού» και αναδεικνύοντας την πνευματική διάσταση της οικογενειακής συνοχής.
Ο τοπικός επιχειρηματίας Γιώργος Βασιλικούδης, ιδιοκτήτης ταβέρνας και ξενώνα, εξέφρασε την έκπληξή του για την εξέλιξη των πραγμάτων: «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έρχονταν οικογένειες εδώ. Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο χωριό, χωρίς πολλές ανέσεις». Ωστόσο, όπως σημειώνει, πλέον βλέπει το χωριό να ζωντανεύει και τις δικές του επιχειρήσεις να επωφελούνται.
Η ιστορία του Φουρνά αναδεικνύεται σε παράδειγμα προς μίμηση για άλλα χωριά της Ευρυτανίας, αλλά και της ορεινής Ελλάδας, που πλήττονται από τον δημογραφικό μαρασμό. Ήδη, η τοπική αυτοδιοίκηση εξετάζει την εφαρμογή αντίστοιχων πρωτοβουλιών και σε άλλες περιοχές, εμπνευσμένη από την επιτυχημένη δράση της «Νέας Ζωής στο Χωριό».