16 Ιουνίου 2021

Η Ευρυτανία, μία από τις 9 περιφερειακές ενότητες που διατηρούνται στο βαθύ κόκκινο – Ποιες περιοχές εμφανίζουν βελτίωση

Βελτιούμενη βαίνει η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, ανέφερε χθες, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται σε 10 μόλις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ σε 3 το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερό και σε 61 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη, υποχωρεί.

Στο “βαθύ κόκκινο” από τις 13 Μαρτίου

Πάντως, η Ευρυτανία διατηρείται στο «βαθύ κόκκινο» (συμπληρώνει δύο μήνες προσεχώς), ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς , παρότι έχει επιτευχθεί μείωση των κρουσμάτων. Πιθανόν, η συρροή κρουσμάτων στα Λεπιανά των Αγράφων, που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην επιδημιολογική εικόνα της Ευρυτανίας, διαδραμάτισε ρόλο, την ώρα που, λόγου χάριν, στο Καρπενήσι τα κρούσματα εμφανίζουν σταθερή μείωση.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν η Περιφέρεια Αττικής εξαιρουμένων των Δήμων Αγκιστρίου, Ύδρας, Κυθήρων και Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευρυτανίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, οι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου και Καβάλας, η Περιφερειακή Ενότητας Λέσβου, ο Δήμος Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, οι Δήμοι Σερρών και Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο Δήμος Καστοριάς, ο Δήμος Ξάνθης, οι Δήμοι Μαρωνείας, Σαπών και Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Προειδοποίηση για την Αιτωλοακαρνανία

Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται, σημείωσε ο υφυπουργός, στο Δήμο Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και στο Δήμο Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι στον κορονοϊό, να ταχθεί ομόφωνα υπέρ της ένταξης των περιοχών αυτών στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο», από σήμερα το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι, παρατηρείται δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες μία επιθετική εκθετική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν αυξηθεί σε 233, όταν στις 27 Απριλίου ήταν 49. Δηλαδή τα κρούσματα έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.

«Η κατάσταση στο Μεσολόγγι καθώς και στις γύρω περιοχές, και θέλω να το τονίσω, όπως το Αγρίνιο και το Αιτωλικό, δείχνει εξαιρετικά ανησυχητική, με μεγάλη διασπορά, πολλές συρροές μέσα στην κοινότητα. Καλούμε τόσο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Αγρινίου, όσο και της Καλύμνου, να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να επιμείνουν στην καθολική και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις. Επαναλαμβάνω, η κατάσταση ειδικά στις δύο αυτές περιοχές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η Κάλυμνος μέχρι την Δευτέρα 17 Μαΐου στις 6 το πρωί βρίσκεται σε καθολικό lockdown. Σημειώνεται ότι με δεδομένη την ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση του Δήμου Καλυμνίων, η Επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του εν λόγου Δήμου για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας και περιορισμού της νόσου. Άρα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην Κάλυμνο από Δευτέρα.

Επίσης, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, αυτό αφορά μια τελευταία εξέλιξη, σε καθολικό lockdown αντίστοιχο της Καλύμνου μπαίνει από αύριο το πρωί και ο οικισμός Καστανιών της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδος της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Τα αποτελέσματα των σημερινών και χθεσινών τεστ ήταν πραγματικά ανησυχητικά, με ποσοστά θετικότητας που ξεπερνούν σχεδόν το 15%.

Πού καταγράφεται βελτίωση

Την ίδια στιγμή, λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να κατέβουν επίπεδο και να βγουν από το «βαθύ κόκκινο» και να έρθουν στο «κόκκινο» οι ακόλουθες περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 69,44%.

Στο «κόκκινο» από το «βαθύ κόκκινο», κατεβαίνει και ο Δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 75,28%.

Στο «κόκκινο» κατεβαίνουν και οι Δήμοι Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 68,41%, 53,33% και 73,99% αντίστοιχα.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εντάσσεται επίσης από Δευτέρα ο Δήμος Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 79,26%.

Ο Δήμος Ορεστίδας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 77,27%.

Επίπεδο κατεβαίνει και εντάσσεται πλέον στο «κόκκινο» ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, που παρατηρείται μείωση των ενεργών κρουσμάτων της τάξεως του 44,44%.

Καθώς και οι Δήμοι Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 65%, 81% και 85% αντίστοιχα, σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής τους καμπύλης.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου στο «κόκκινο» από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, από το «βαθύ κόκκινο», κατεβαίνει και ο Δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Εκεί έχουμε ενεργά κρούσματα, αλλά έχουν μειωθεί κατά 80% περίπου.

Επίπεδο κατεβαίνουν και εντάσσονται στο «κόκκινο» οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και Γορτυνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Έχουμε εξαιρετικά μεγάλη μείωση των ενεργών κρουσμάτων και σε αυτές τις περιοχές.

Επίσης στο «κόκκινο» από το «βαθύ κόκκινο» κατεβαίνουν οι Δήμοι Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Βέλου-Βόχας και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Έχουμε μειώσεις που ξεπερνούν το 60% και στις τρεις περιοχές αυτές, στους τρεις Δήμους.

Και στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο «κόκκινο», από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται οι Δήμοι Μυλοποτάμου και Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 50%.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου από το «βαθύ κόκκινο» βγαίνουν και κατεβαίνουν στο «κόκκινο», εντάσσονται δηλαδή στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, οι Δήμοι Χανίων και Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 36,89% και 44,44% αντίστοιχα, σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής τους καμπύλης.

«Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δείχνει σταθερά σημεία βελτίωσης. Δεν θα πρέπει, όμως, να θεωρήσουμε εσφαλμένα ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Ιδιαίτερα τώρα που σταδιακά επανεκκινούν διάφορες δραστηριότητες, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μην εφησυχάζουμε», κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά