22 Ιουνίου 2021

Η ιστορία του Εθνικού Συμβουλίου στο ιστορικό κτίριο στις Κορυσχάδες 14 – 27 Μάη 1944

Ακολουθεί ενημερωτικό κείμενο από την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ για την ιστορία του Εθνικού απελευθερωτικού αγώνα που έγινε στις 14 του Μάη του 1944.

Στην ιστορία του Εθνικού απελευθερωτικού αγώνα η 14η Μάη θα ξεχωρίσει σαν ένας σημαντικός σταθμός. Είναι η επιβλητική έγκριση της θέλησης του αγωνιζόμενου Ελληνικού λαού να κατακτήσει την εθνική του λευτεριά. Σπάνια στην ιστορία παρουσιάστηκε λαϊκή συνέλευση με τέτοια ομοιογένεια. Συγκροτημένο το Εθνικό Συμβούλιο από αντιπροσώπους ολόκληρου του Ελληνικού λαού που συνήλθαν να διακηρύξουν την ακατάβλητη θέλησή του , να πολεμήσει για την απελευθέρωση  της χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαικής κυριαρχίας. Μέλη του ΠΕΕΑ, εθνικοί σύμβουλοι, βουλευτές της Βουλής του1936,  αντιπροσώποι των γυναικών και λαός.

Στο ιστορικό κτίριο στις Κορυσχάδες, δύο μήνες μετά την ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) και της «κυβέρνησης του βουνού» στη Βίνιανη, έγινε το μεγάλο ιστορικό γεγονός ,  μέσα από πρωτοφανείς σε ευρωπαϊκή κλίμακα δημοκρατικές διαδικασίες να εκφραστεί ο λαός , να ετοιμάσει το Σύνταγμα της Ελεύθερης Ελλάδας και να υπάρξει δημοκρατία στη χώρα.

Σε κάθε ιστορική επέτειο ακούγονται μηνύματα που απορρέουν από τα ιστορικά γεγονότα.

Διαβάζοντας τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα θα σταθεί κανείς χωρίς δεύτερη σκέψη στην εισήγηση του  Κ. Θέου που εκθέτει τα ζητήματα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού:

 Στην εισήγησή του μεταξύ άλλων τονίζει:

να νομοθετηθούν τα συμβούλια των εργατοϋπαλλήλων μέσα στις επιχειρήσεις , που θα ρυθμίζουν τα ζητήματα

να καθοριστεί κατώτατο όριο αποδοχών

να καθιερωθεί το 8ωρο

ίσο μεροκάματο της γυναίκας

να ρυθμιστούν οι όροι υγιεινής στα εργοστάσια

ανάγκη ασφάλισης όλων των προσώπων εναντίον όλων των κινδύνων

όλα τα έξοδα των ασφαλίσεων να βαρύνουν τους εργοδότες

να ληφθούν από τώρα μέτρα ρύθμισης των ατυχημάτων

Εμείς σήμερα τιμούμε τη μνήμη τους και αισθανόμαστε υπερηφάνεια. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο χτες, αλλά κυρίως απέναντι στο αύριο, να συνεχίσουμε τον αγώνα των πρωταγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και δυστυχώς από το ίδιο σημείο με αυτούς, λόγω της μανίας της σημερινής Κυβέρνησης να παραβιάζει ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα και να νομοθετεί υπέρ των λίγων και κατά των πολλών. Πολλές μάχες έχουμε να δώσουμε, μεταξύ αυτών, για να αποτρέψουμε ένα μέλλον εργασιακής ζούγκλας που “έρχεται” με το εργασιακό νομοσχέδιο.

         Και θα τις δώσουμε!!!

                             Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά